10. Aprila 2022.

Suosnivač PayPala potresao svijet finansija svojim predviđanjem da će cijena bitkoina porasti 100 puta!

Big Portal

U svom govoru, Thiel je kritikovao korporacije, nazivajući ih “pravim neprijateljem”.

Za kontekst, Bitcoin je nastavio da dobija kritike sa raznih strana, uključujući Teslinog Elona Maska, zbog svog štetnog ugljičnog otiska. Prema nedavnom izveštaju Cripto Carbon Ratings Institute (CCRI), tipično američko domaćinstvo troši 10.600 kWh električne energije godišnje. Bitcoin, sa svojom ogromnom mrežom decentralizovanih čvorova, troši u proseku 89,78 milijardi kWh električne energije godišnje, često premašujući godišnju proizvodnju energije čitavih nacija.

Ipak, ovaj pojednostavljeni narativ zanemaruje ključne činjenice. Ilustracije radi, još u septembru 2020. godine, Univerzitet u Kembridžu je procenio da je oko 39 procenata ukupne potrošnje energije bitkoina bilo ugljenično neutralno, naglašavajući da potrošnja energije mreže nije jednaka njenom ugljeničnom otisku. Štaviše, zagovornici takođe tvrde da globalna bankarska i finansijska industrija koristi energiju koja je više reda veličine.

Okrenuvši svoj bes ka Vorenu Bafetu, koji je bitkoin nazvao „otrovom za pacove“, Thiel je kritikovao „sociopatskog dedu“ dok je istovremeno omalovažavao „finansijsku gerontokratiju“ koju su inkapsulirali Bafet, Bil Gejts, Lari Fink i Džejmi Dajmon.

U onome što je nesumnjivo bilo središnji deo njegovog obraćanja, Thiel je primetio da je bitkoin namerno bio potcenjen jer je to najpoštenije tržište na svetu.

Thiel je zatim primetio da pravi konkurent Bitcoin-a nije Ethereum, već globalne akcije. Tačno je primetio da je jedan od primarnih faktora iza tržišta u poslednjih 40 godina bila istorijski niska inflacija u eri posle Walkera. Međutim, sada kada se inflacija vratila, Bitcoin bi trebao nadmašiti akcije.

Trenutno, oko 48 procenata kretanja u Bitcoinu se odnosi na odgovarajući potez u referentnom S&P 500 indeksu. Još u januaru 2022. ova korelacija je iznosila preko 60 procenata.

Bez obzira na to, ako se Tielova predviđanja ostvare, bitkoin će verovatno izaći iz ovog zabrinjavajućeg režima korelacije u bliskoj budućnosti, pripremajući teren za ogromne dobitke, javlja WCCFTech.

U stvari, Thiel veruje da bi trebalo da postoji paritet između tržišne kapitalizacije globalnih akcija i bitkoina. Za referencu, globalne akcije trenutno imaju tržišnu kapitalizaciju od oko 115 biliona dolara, dok se ova metrika za Bitcoin trenutno kreće na 807 milijardi dolara. Thiel je tada rekao: „I dalje se nadam da će bitkoin porasti 100 puta.”

Ako bi se ovo predviđanje ispunilo, to bi značilo da bi 1 bitkoin vredeo preko 4 miliona dolara!

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare