25. Decembra 2021.

Suočiće se sa ledenom olujom kakva nije viđena godinama

Big Portal

Zbog toga je proglašeno vanredno stanje u državi Oregon i gradu Portlandu, dok je grad Sijetl otvorio skloništa za one kojima je to potrebno.

Gradski čelnici Sijetla saopštili su u četvrtak da će grad otvoriti dva večernja skloništa za pogođene teškim vremenskim uslovima počevši od subote pa najmanje do srede, dok je u Portlandu otvoreno pet takvih skloništa, prenose američki mediji.

Meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Sijetlu Rid Volkot rekao je na konferenciji za novinare sa gradonačelnicom Dženi Darkan u četvrtak da niske temperature predstavljaju glavnu brigu u regionu, u kome će najviše dnevne temperature sledeće nedelje jedva stizati do nule, dok bi noću mogle da padnu i ispod minus 10 stepeni Celzijusa, preneo je Tanjug.

“Ovo nije česta pojava. Prošle su godine otkako smo mi u meteorološkoj službi u Sijetlu videli ovakve podatke o prognozama”, rekao je Volkot.

Snežne padavine su tokom vikenda moguće i u regionima Oregona i Portlanda, rekli su meteorolozi.

“Veoma niske temperature će uticati na ugroženu populaciju kao što su beskućnici, kućni ljubimci i oni koji nemaju adekvatan pristup grejanju”, saopštila je u četvrtak Nacionalna meteorološka služba.

Darkan je pozvao ljude da ostanu kod kuće ako je moguće, da proveravaju komšije i kućne ljubimce i da pomognu da trotoari budu čisti od snega i leda.

Guvernerka Oregona Kejt Braun je u četvrtak uveče proglasila vanredno stanje koje će ostati na snazi do 3. januara, i saopštila da bi očekivani sneg i konstantne temperature ispod nule mogle da dovedu do većih problema u saobraćaju i poremećaja u snabdevanju električnom energijom, kao i u komunikacionoj infrastrukturi.

Ranije u četvrtak, gradonačelnik Portlanda Ted Viler i predsednica okruga Maltnoma Debora Kafuri takođe su proglasili vanredno stanje koje će se nastaviti tokom očekivanih višednevnih hladnoća, javila je KOIN-TV.

“Naša država je iskusila brojne vanredne situacije vezane za klimu ove godine, a s obzirom na to da dolazi još jedna, pozivam sve stanovnike Oregona da sada naprave planove sa porodicama i da budu spremni”, rekla je Braun u saopštenju za javnost.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare