"Sunčana država" otvorila plažu - nekoliko sati kasnije broj novozaraženih skoro trostruko veći - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Sunčana država” otvorila plažu – nekoliko sati kasnije broj novozaraženih skoro trostruko veći

Na Floridi broj novoobolelih od koronavirusa nakon trodnevnog pada novoozaraženih, naglo skočio na 1.413 što je najviši broj od izbijanja epidemije.

Ovaj podatak je objavljen samo nekoliko sati nakon što je na osnovu zelenog svetla guvernera Rona DeSantisa u “sunčanoj državi” otvorena prva plaža.

Jug države i Majami okrug, i dalje su najugroženiji, tako da su čelnici najvećeg grada Džeksonvila, koji ima oko milion stanovnika, duplo više od Majamija, za rekreaciju otvorile prvu plažu na severu zemlje.

Odluka o otvaranju plaže saopštena je uz reči upozorenja “narodu” da bi to mogao da bude početak ako svi budu vodli račina i držali socijalnu distancu jer se razmislja o otvaranju države u kojoj će samo Majami bič zbog koronavirusa pertrpeti gubitak između 65 i 105 miliona dolara, u zavisnosti da li secenario oporavka bude optimistički ili konzervativan.

Plaža će biti otovrena od 6.00 do 11.00 i od 17.00 do 20.00 za rekreaciju, pecanje, trčanje, hodanje, plivanje, ronjenje, jedrenje ali ne i za sunčanje i donošenja rashladnih torbi sa picem.

Na Floridi koja je dom i za više od četiri miliona penzionera iz svih krajeva SAD, najteža sutuacija bila je 4. aprila kada je broj pozitvinih skočio za nešto više od 1.300 slučajeva.

Od tada je ipak broj pozitivnih bio u blagom padu, odnosno duže od desetak dana zadržao se na “platou” od oko 1.100 novoobolelih, da bi poslednjih par dana taj broj pao i na 937.

U utorak je čak zabeleženo samo 610 novih pozitivni pacijenata. Dva dana kasnije broj se udvostručio, da bi u petak novoobolelih bio 1.413 i to u vreme kada je i u najugroženijoj državi Njujork po oceni guvernera najgore porošlo.

Možda su grafikoni dodatno ulivali nadu jer su postojali dani sa 789 i 840 ali su se kada se bolje pogleda oni poklapali sa nedljeljom.

Florida je u SAD na osmom mestu po broju pozitivnih, i od tih 24.753 ljudi hospitalizovano ih je 3.649.

Broj umrlih se za poslednjih 24 sata povećao za 58 novih tako da je do 18. aprila na Floridi izgubljeno 726 života, od ukupno 36.997 žrtava COVID-a u SAD

Rekord u broju novoobolelih usledio je nakon trodnevnog pada pozitivniih, a kako su mediji navodili on je bio nizak zato što su se očekivali rezultati “hiljade urađenih testova” u privatnim laboratorijama.

Od 24.753 pozitivno testirana građanina na Floridi 687 je onih koji tu nemaju prebivalište, a od prvog dana izbijanja epidemje podaci se razdvajaju na žitelje i one koji to nisu.

U SAD, na prvom mestu sa 222.284 pozitinih je Njujork, potom sa 75.317 potvrđenih slučajeva sledi Nju Džerzi i Masačusec sa 32.181 obolelim, dok ih Mičigen, Pensilvanija, Kalifonrija i Ilinois imaju vše od 20.000.

Danas u SAD koje podrazumevaju pojam od još pet teritorija – Virgin Islands, Guam, District Columbia, Puerto Rico i Marina Islands ima više od 701.000 pozitivnih i nešto manje od 37.000 smrtnih slučajeva.

B92

Danas objavljeno

Predsjednik: Imamo čudotvoran lijek za kovid; Lekari: Nauka ne podržava

M.

Rusija i Amerika se dogovorile da produže START 3 pod uslovima Moskve

M.

Island počeo prvi da izdaje “covid pasoše”

M.

Ostavite komentar