26. Augusta 2022.

Sumnjate da vam prisluškuju telefon?

Big Portal

Hakeri za kratko vreme mogu da saznaju baš sve o vašem životu, mogu putem GPS-a saznati gde se nalazite, gde kupujete, šta kupujete, gde se krećete.

Svi smo se barem jednom pitali da li neko prisluškuje naš telefon? Napredovanjem tehnologije, prisluškivanje i praćenje uređaja postalo je veoma lako, posebno kada su u pitanju pametni uređaji.

Hakeri za kratko vreme mogu da saznaju baš sve o vašem životu, mogu putem GPS-a saznati gde se nalazite, gde kupujete, šta kupujete, gde se krećete, mogu da prikupe razne podatke o vama i prodaju ih na “dark webu” ili da ih jednostavno iskoriste za krađu identiteta.

Najčešći simptomi

Readers Digest je otkrio neke od najčešćih znakova da vas netko prati.

Mobilni uređaj se sam resetuje. Ako telefon počne da vam se sam resetuje, to znači da je možda hakovan, odnosno, znači da vam je uređaj verovatno pokupio “malware” i da je on došao u sukob s ostalim aplikacijama.

Drastično usporavanje uređaja. Ako vam je telefon odjednom zantno sporiji, gubi na brzini i smanjuje mu se kapacitet baterije, znači da vam je možda netko “upao” u sistem.

Jedan od indikatora je i pojava čudnih zvukova. Ako čujete jeku, statične zvukove ili kliktanje, to može biti znak da vam neko prisluškuje uređaj. Stručnjaci tvrde da se to događa retko, jer su hakeri pronašli nove načine za prisluškivanje i praćenje, ali treba obratiti pažnju na kvalitet zvuka.

Uređaj se predugo isključuje. Ovo je vrlo česta pojava, a ako primetite da se telefon isključuje znatno duže nego inače to može značiti da vaš uređaj pre potpunog gašenja šalje podatke trećoj strani, čime se produžava proces gašenja.

Često pregrevanje. Ako vam se uređaj greje iako na njemu ne radite ništa posebno, to je veoma čest indikator da vam je uređaj hakovan. Maliciozni programi u pozadini rade neprekidno i nevidljivi su korisniku, ali ih zato fizički možete osetiti jer će vam telefon biti užaren. Naravno, može da se pregreva i zbog loše baterije.

Isto tako, obratite pažnju na potrošnju mobilnih podataka, ako vam se preterano gube gigabajti, a ne koristite ništa što ih troši, to znači da ih netko troši umesto vas.

Kako se zaštititi?

I šta da uradite na kraju da biste to sprečili? Prvo što možete, jesta da resetujete uređaj. Neke aplikacije za praćenje oslanjaju se na to da baš nikada nećete resetovati uređaj, a ovim potezom možete se rešiti tog malvera. Antivirus može biti od koristi, ali ne znači nužno da ste potpuno zaštićeni.

Najbolje što možete uraditi jest da GPS držite isključenim i palite ga samo kada vam je potreban. Važno je ažurirati uređaj kada se pojave nova ažuriranja i brisati sve aplikacije koje nisu proverene i koje ne koristite.

Ako baš ništa ne upali, uvek možete vratiti uređaj na fabrička podešavanja i napraviti neki “backup” svega što vam je važno.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare