"Sumnjamo u kvalitet, efikasnost i bezbjednost ruske vakcine" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Sumnjamo u kvalitet, efikasnost i bezbjednost ruske vakcine”

Njemačko Ministarstvo zdravlja izrazilo je sumnju u “kvalitet, efikasnost i bezbjednost” vakcine protiv kovida 19 koju je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Ne postoje poznati podaci o kvalitetu, efikasnosti i bezbjednosti ruske vakcine”, rekao je neimenovani portparol njemačkog ministarstva i dodao da je u Evropskoj uniji (EU) “bezbjednost pacijenata jedan od prioriteta”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je da je u Rusiji danas registrovana prva u svijetu vakcina protiv kovida 19, prenijela je TV Rusija-24.

Međutim, Rusija do sada nije saopštila detalje rezultata ispitivanja vakcine kako bi potvrdila njenu efikasnost.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je oprezno reagovala na vijest iz Rusije da je proizvedena vakcina protiv koronavirusa, podsjećajući da su neophodne rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine.

“U bliskom smo kontaktu sa Rusima i razgovori se nastavljaju. Pretkvalifikacija svake vakcine mora da prođe kroz rigorozne procedure”, izjavio je portparol SZO Tarik Jašarević novinarima odgovarajući na pitanje o vesti iz Rusije o “prvoj vakcini” protiv koronavirusa.

Portparol je rekao da pretkvalifikacija uključuje pregled i procenu svih potrebnih podataka o bezbjednosti i efikasnosti vakcine, prikupljenih u kliničkim ispitivanjima. Jašarević je dodao da je procedura ista za “svaku kandidat-vakcinu”.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar