"Sumnjam da će biti održan sastanak u Parizu, Priština bi Amerikance" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Sumnjam da će biti održan sastanak u Parizu, Priština bi Amerikance”

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov izrazio je sumnju da će sastanak u Parizu početkom jula biti održan. On je rekao da se situacija oko Kosova ponovo pogoršala posle samita u Berlinu. Čizov je na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu za Tas rekao da je razlog za…

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov izrazio je sumnju da će sastanak u Parizu početkom jula biti održan.

On je rekao da se situacija oko Kosova ponovo pogoršala posle samita u Berlinu.

Čizov je na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu za Tas rekao da je razlog za trenutno pogoršanje situacije oko Kosova je odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Interesantno je da je ova odluka doneta (21. novembra prošle godine) pod izgovorom da EU navodno odugovlači proces ukidanja viza za građane Kosova”, rekao je on.

To je, kako je dodao, izazvalo izliv reakcija svuda, čak i u američkom Stejt departmentu.

“Usledila je mnogo slabija reakcija, praktično nikakva, na drugu odluku, najavljenu istovremeno, o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u potpuno funkcionalnu vojsku, što je, verujem, jednako opasno”, naglasio je Čižov.

Potom, kako je kazao, Evropljani su se odlučili za sastanak u Berlinu o situaciji na KiM.

“Posla su se, naročito latili evropski divovi – Angela Merkel i Emanuel Makron i takav sastanak se dogodio u Berlinu krajem maja. Ali posle toga, situacija se ponovo pogoršala – dogodio se sramotan incident na severu Kosova u kojem je jedna od žrtava bio i ruski državljanin, pripadnik Unmika Mihail Krasnoščekov”, rekao je Čižov.

“Zbog toga, imam velike sumnje da će sledeći sastanak najavljen posle kraja prvih neuspešnih razgovora a zakazan za 1. i 2. jul u Parizu, zaista biti održan”, naglasio je on.

Prema rečima ruskog diplomate, stupanje Berlina i Pariza u središte pažnje liči na pokušaj preuzimanja funkcija Evropske službe za spoljne poslove.

“U isto vreme, čini se da bi Priština htela radije da vidi Amerikance nego Federiku Mogerini (visoku predstavncu EU) i Helgu Šmit (generalnu sekretarku EEAS) ili čak Makrona ii Merkel”, zaključo je Čižov.

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar