7. Augusta 2021.

Sumnja se da su planirali ubistvo ambasadora Mjanmara u UN – uhapšeni

Big Portal

Prema saopštenju američkog tužilaštva u južnom okrugu NJujorka, Fio Hajn Htut je osmislio plan sa trgovcem oružjem na Tajlandu koji prodaje oružje mjanmarskoj vojsci.

Na osnovu tog plana, Fio Hajn Htut bi “unajmio napadače da povrede ambasadora u pokušaju da ga nateraju da se povuče sa svog položaja”.

Ako ambasador ne odstupi, trgovac oružjem predlagao je da napadači koje je angažovao Htut ubiju ambasadora. Drugooptuženi Ie Hajn Zav navodno je nameravao da pošalje novac Fio Hajn Htutu za finansiranje napada koji je trebalo da se dogodi u blizini NJujorka.

Obojica optuženih terete se po jednoj tački za zaveru radi napada i nasilnog napada na stranog zvaničnika, za koji je izrečena maksimalna kazna od pet godina zatvora. Mjanmarska vojska, koja je 1. februara srušila vladu građanske liderke Aung San Su Ći, pokušala je da ukloni Kiav Moe Tun-a, koji se protivi vojnoj hunti, sa njegovog mesta u UN-u i da ga zameni.

Kiav Moe Tun rekao je u sredu Agenciji Frans pres da mu je život ugrožen i da mu je dato dodatno obezbeđenje.

Skoro 950 ljudi je ubijeno, više od 7.000 je uhapšeno, a 5.502 je i dalje u pritvoru od početka puča 1. februara, prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima (u Burmi), organizaciji za ljudska prava sa sedištem na Tajlandu i Mjanmaru.

Izvor: Novosti

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare