"Šume RS" uzimaju kredit od 22 mil. KM za isplatu duga - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Šume RS” uzimaju kredit od 22 mil. KM za isplatu duga

”Šume Srpske” već duži period imaju problema sa likvidnošću. Ovaj put su to i sami javno priznali. Veliki dio prerađivača ne radi, sirovina im ne treba. Uprava je dozvolila dodatno produžavanje rokova, čime je dodatno ugrožena likvidnost.

”Šume Srpske” zadužiće se za 22 miliona maraka. Kreditom će pokušati da isplate dug prema izvođačima radova kojima se konstantno duguje.

To može dovesti do potpunog prekida procesa proizvodnje. Lokalne zajednice, dobavaljači , Poreska uprava – svi čekaju na poravanje dugova. Kako bi isplivali iz problema Vlada u funkciji Skupštine akcionara, aminovala je kredit.

Iz Uprave ”Šuma” tvrde da im je račune dodatno pomrsila korona. Smanjena je potražnja i otežano plaćanje šumskih drvnih sortimenata.

Napominjemo i da su veliki prerađivači, koji su izvozno orijentisani, iskazivali sve manju potrebu za šumskim drvnim sortimentima, dok su neki drvoprerađivači, kao što su AD ”Destilacija” Teslić, ”RS Silikon” Mrkonjić Grad u potpunosti zaustavili proizvodnju i preuzimanje šumskih drvnih sortimenta, jer na tržištu nisu bili u mogućnosti plasirati svoje proizvode” – odgovorili su iz Šuma Srpske.

Kolika je kamatna stopa, Uprava ”Šuma” nije otkrila. Odgovorili su samo da je predviđeni period otplate 12 godina sa grejs periodom od minimalno jedne godine. Priznaju da su i tekući prilivi sve manji.

“Gotovo nevjerovatno je da pravite gubitke a sirovina koju siječete vam je data besplatno. U tom msilu je jako mnogo aktivnosti u ”Šumama RS” ispušteno iz kontrole”, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Mnoge narudžebe su zaustavljene. Skladišta su ostala puna, jer, iako je bilo robe, nije bilo kupaca. Sledeći mjeseci su neizvjesni, iako ima pomaka.

“Već se dobijaju narudžbe nisu onog obima kakve su bile prije pandemije. To ohrabruje kako bi se za 2 -3 mjeseca moglo doću u neku kakvu – takvu situaciju da se spasi što se spasiti može”, kaže Lazo Šinik, sekretar u Udruženju šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS.

Vanredno stanje uticala je dodatno na likvidnost preduzeća, ali nije u prvi mah na namjeru da se zajedno sa sredstvima za higijenu nabavi i 145 litara alkolonog pića.

Nakon što je ta vijest dospijela u javnost, Uprava ”Šuma” je izmjenila tender i smanjila količine viskija, štoka, viljamovke i gorkog lista na ukupno 22,6 litara.

Osim toga u ”Šumama” , iako u finansijskim problemima, ne spominju ni mogućnost raskida ili prolongiranja ugovora o nabavkama, posebno kupovine softvera koji je plaćen 17 miliona maraka kompaniji Prointer.

BN TV

Danas objavljeno

Bajden šalje trupe u Istočnu Evropu; Evakuacija zaposlenih

M.

“Odlazak vladike Lavrentija nenadoknadiv gubitak za SPC i srpski narod”

M.

Od ponoci novi režim ulaska u Austriju

M.

1 Komentar

Ratko 25 Maja, 2020 at 7:57 pm

Oni su uvijek u minusu! A šta se može kada nemamo šuma, ništa se ne prodaje, a oni konstantno kupuju sadnice, ljudi pošumljavaju ove naše goleti sa milionima sadnica, jesu sada u minusu, ali kada to poraste (ove sadnice) sa ovih 22 miliona oni će da zarade 220 miliona…to se tako radi 😀

Odgovori

Ostavite komentar