Sumatranski nosorog izumro u Maleziji - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sumatranski nosorog izumro u Maleziji

Nakon što je u subotu uginula posljednja ženka sumatranskog nosoroga na Borneu, može se utvrditi kako je ova vrsta u potpunosti izumrla u Maleziji, javlja BBC.

Naime, ženka ovog nosoroga Iman stara 25 godina umrla je nakon što je bolovala od raka. Poslednji mužjak sumatranskog nosoroga imena Tam preminuo je u maju ove godine.

“Umrla je prirodnom smrću, a kao uzrok se smatra šok”, rekla je Sabah State, ministarka turizma, kulture i ekologije, te dodala kako je ovoj ženki nosoroga pružana najbolja njega i pažnja nakon što je uhvaćena u martu 2014. godine.

Procjenjuje se da je na svijetu ostalo manje od 100 sumatranskih nosoroga.

Inače, u prošlosti su sumatranski nosorozi živjeli u cijeloj Aziji. Sada su, međutim, gotovo nestali pa se vjeruje da ih je na svijetu ostalo manje od 100, a neke pesimističnije procjene navode broj od 30, tako da je ova vrsta sada kritično ugrožena. Oni žive na ostrvima Sumatre i Indonezije.

Glavni razlozi izumiranja sumatranskog nosoroga su krivolov i gubitak prirodnog staništa. Na svijetu sada postoji pet vrsta nosoroga, od kojih su dvije u Africi te tri u Aziji.

Danas objavljeno

Šta bebe sanjaju?

Vanja A

Predstavljen rijedak crni dijamant pred aukciju

Vanja A

Katy Perry otkrila najiritantniju naviku svog zaručnika Orlanda Blooma

Vanja A

Ostavite komentar