9. Marta 2020.

Šumadijska gibanica

Big Portal

Sastojci:

– 500 g kora

– 400 g sira

– 200 g kajmaka

– 6  jaja

– 400 ml mleka

– 100 ml ulja ili masti

Priprema: 

Ulupati belanca u čvrst sneg, pa u to dodati žumanca i još malo promešati.

Izmrviti sir i sipati u jaja, pa dodati kajmak i ovlaš promešati.

Dodati mleko, ali ostaviti malo za prelivanje gibanice kada bude složena.

Namazati posudu za pečenje mašću ili uljem, složite dve kore tako da se na dnu delom preklapaju, a polovine idu preko ivica posude.

Umačite jednu po jednu koru u mešavinu sira i ostalih sastojaka, pa zgužvane stavljajte jednu uz drugu.

Kad potrošite kore, ostatak fila prelijte odozgo, ali malo ostavite za prelivanje na kraju.

Prekrijte završnom korom i onim korama što su preko ivica posude.

Izbockajte celu gibanicu viljuškom. U ostatak fila sipajte malo ulja, dodajte ostatak mleka, pa ovom mešavinom prelijte završnu koru.

Pecite sat vremena na temperaturi od oko 220 C stepeni.

AUTOR:Lepa i srećna

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare