Sultanov užitak – turski gulaš i umak od patlidžana - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Sultanov užitak – turski gulaš i umak od patlidžana

Za ovo jelo vam je potrebno vreme, ali obećava veliko uživanje u svakom zalogaju.

Sultanov užitak ili Hungar begendi se priprema od jagnjećeg mesa, a kao prilog servira se umak od patlidžana.

Sastojci za gulaš:

  • 700 g jagnjetine iseckane na kocke
  • 4 iseckana paradajza na kockice
  • 250 ml bujona od mesa
  • 1 paprika
  • 1 luk
  • 2 češnja belog luka
  • 1 kašičica mlevenog tamijana
  • ulje za dinstanje


Priprema:

Komadiće jagnjetine začinite sa solju i biberom. Luk naseckajte na manje komade, kao i papriku. . U velikom loncu s poklopcem zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk dok ne omekša. Dodajte komadiće jagnjetine sa povrćem, dodajte bujon i ostavite da se krčka na umerenoj vatri. Posle pola sata, dodajte sveže iseckan paradajz, začine i so. Kuvajte još pola sata, a dok čekate pripremite pire.

Sastojci za pire od patlidžana:

  • 2 veća patlidžana
  • 1 šolja mleka
  • 50 g parmezana
  • 2 kašike putera
  • 1 kašika brašna
  • so, biber

Priprema:

Patlidžan sa korom ispecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40 minita. Kada se prohladi, skinite koru isecite po dužini i kašikom izvedite srednji, mekani deo. Štapnim mikserom dobro umutiti.

Spremite bešamel tako što ćete rastopite puter, dodati brašno i polako sipati mleko. Bešamel prepučite u pire od patlidžana. Dobro promešajte i na kraju posolite i pobiberite po ukusu.

Danas objavljeno

Koristite vještačke zaslađivače jer mislite da su zdraviji? Kakva greška

Zeljka

Neke žene su na njega priključene i tokom porođaja: Zašto je CTG važan u trudnoći i šta on prikazuje?

Vanja A

Prirodni trikovi protiv prehlade i gripe koji stvarno djeluju

Vanja A

Ostavite komentar