Sukobi u Berlinu, policija brutalno hapsila - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sukobi u Berlinu, policija brutalno hapsila

Nemačka policija sukobila se danas sa demonstrantima, koji su ponovo protestovali u centru Berlina protiv restriktivnih mera zbog epidemije koronavirusa.

Nemačka policija saopštila je na Tviteru da je uhapsila više od 100 ljudi.

Demonstranti su uzvikivali “Želim svoj život nazad” i nosili transparente na kojima je pisalo “Zašititimo ustavna prava”, “Sloboda nije sve ali, bez slobode sve je ništa”, a na jednom je pisalo “Tata, šta je to poljubac?”

Lokalni mediji prenose da se na Trgu Roza Luksemburg okupilo oko hiljadu ljudi.

Neki demonstranti pokušali su da drže distancu sedeći na travi i ulici i noseći maske, ali neki su se grupisali, prenosi Rojters.

U Nemačkoj su, kao i nekim drugim zemljama, na snazi restriktivne mere radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Demonstranti su delili novine sa tekstom pod naslovom “Demokratski otpor”, u kojem se kaže da je novi korona virus pokusaj da se drži vlast širenjem straha među građanima.

Navodi se da 127 lekara širom sveta dovodi u pitanje potrebu za striktnim restrikcijama.

Portparol policije Tilo Kablic rekao je da je data dozvola za distribuciju lista, ali da Ministarstvo zdravlja nije dalo dozvolu za javno okupljanje.

“U doba korona virusa i u skladu sa merama suzbijanja epidemije, obavezni smo da sprečimo okupljanje”, rekao je Kablic, dodavši da je na dužnosti 180 policajaca.

Nemački Ustavni sud doneo je početkom meseca odluku da ljudi imaju pravo da drže protest, ako se pridržavaju pravila fizičkog distanciranja.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar