Svijet Vijesti

Sukobi s policijom zbog izgradnje centara za migrante u Grčkoj

Na grčkim ostrvima Lezbos i Hios rano jutros izbili su sukobi policije i stanovnika ostrva koji protestuju zbog izgradnje pritvorskog centra za migrante.

Stanovnici ostrva su pokušali da spreče dolazak policije za razbijanje demonstracija i početak radova. Policija je ispalila suzavac na ljude koji su se okupili, pokušavajući da spreče brodove da pristanu.

Grčka vlada je poručila da će nastaviti sa planiranom izgradnjom novih objekata, koji bi zamenili postojeće prenatrpane kampove, prenosi AP.

Mnogi građani ostrva i lokalne vlasti protive se tim planovima, smatrajuci da bi migranti i azilanti trebalo da se prebace u kontinentalni deo Grčke.

Rojters navodi da je oko 500 ljudi na Lezbosu pokušalo da onemogući istovar teške mašinerije, kao i da su potom izbili sukobi pošto su građani pokušali da blokiraju gradilište.

Grčke vlasti planiraju da izgrade zatvorene pritvorske centre na Lezbosu, Hiosu, Samosu, Kosu i Lerosu, ostrvima u blizini Turske, odakle svake godine na hiljade azilanata kreće put Evrope.

B92

Danas objavljeno

Francuska: Umrlo 588 osoba u protekla 24 časa

M.

Još četiri osobe u BiH zaražene virusom korona

M.

Stigao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu

M.

Ostavite komentar