Sukobi na svetom mjestu Izraelaca i Palestinaca počeli od ranog jutra - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sukobi na svetom mjestu Izraelaca i Palestinaca počeli od ranog jutra

Policija je danas odlučila da zabrani Jevrejima da uđu u područje Hramovne gore u Jerusalimu, a bila je spremna i da razmatra da li da dozvoli planiranu paradu izraelskih nacionalista, usljed upozorenja od bezbjednosnih snaga da bi “marš zastava” mogao da dovede do dalje eskalacije nasilja, preneo je “Tajms of Izrael” dodajući da su počeli neredi.

Veliki sukobi su počeli jutros na Hramovnoj gori, kada je policija upala u to područje nakon što se na hiljade Palestinaca okupilo tamo tokom noći, a za to vrijeme su skupljali kamenje i razno ručno izrađeno oružje.

Policija je napadnuta i odmah je odgovorila šok bombama, a na desetine demonstranata su bacali kamenje sa Hramovne gore na put južno od kompleksa, čime su blokirali put, ali niko nije povrijeđen, niti je nanesena materijalna šteta.

U nedjelju uveče je došlo do žestokih okršaja između palestinskih demonstranata i izraelske policije, a najmanje 25 osoba je povređeno i 23 uhapšeno.

Hramovna gora je sveto mjesto i za Izraelce i za Palestince. Na ovom mjestu se nalazi džamija Al-Aksa, treće najsvetije mjesto u islamu, a Jevreji ga poštuju kao svoje najsvetije mesto, gdje su stajala oba biblijska hrama.

– Nakon bezbjednosne procijene koju smo nedavno donijeli, policijski načelnik Kobi Šabtai je odlučio da u ovom trenutku ne dozvoli posjete Hramovnoj gori – navela je policija u današnjoj izjavi i zabrana se odnosila na ulazak Jevreja.

Danas objavljeno

Eksplozije u Moskvi

M.

Potvrđen drugi slučaj indijskog soja koronavirusa u Sjevernoj Makedoniji

M.

Ajatolah Hamnei: Pobjednik izbora je iranski narod

M.

Ostavite komentar