Sukob separatista i policije ispred Nou Kampa, povređeno 46 osoba - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sukob separatista i policije ispred Nou Kampa, povređeno 46 osoba

Najmanje 46 osoba povređeno je u sukobu policije i pristalice nezavisnosti Katolanije ispred stadiona Kamp Nou u Barsleoni dok se istovremeno igrao veliki fudbalski derbi između Barsleone i Real Madrida.

Oko pet hiljada katalonskih separatista okupilo se u blizini stadiona Nou Kamp uoči El klasika i blokiralo obližnju aveniju uprkos prisustvu jakih policijskih snaga.

Demonstranti su uzvikivali “nezavisnost” i “oslobodite političke zatvorenike” i ometali saobraćaj, prenosi RTVE.

Okupljeni su na policajce bacali čvrste predmete i postavljali barikade od oborenih kontejnera.

Kako javlja španski javni servis, u sukobu sa policijom povređeno je 46 osoba, a petoro ljudi je privedeno.

Utakmica dva najveća španska rivala, poznata kao El Klasiko trebalo je da bude odigrana još pre dva meseca, ali je odložena iz bezbednosnih razloga zbog nereda nakon odluke Vrhovnog suda Španije da osudi devet lidera katalonskih separatista na kazne do 134 godina zatvora.

Protest je organizovala katalonska grupa “Demokratski cunami”, koja je organizovala i demonstracije širom Katalonije posle odluke Vrhovnog suda.

Ta grupa tvrdi da se zalaže za mirnu građansku neposlušnost, a da joj je glavni cilj da se Španija natera da pregovara o pravu Katalonije na samoopredeljenje, kao i da izdejstvuje slobodu za separatiste koji su u zatvoru.

Mnogi demonstranti su nosili natpise “Španijo, sedi i razgovaraj”, a organizacija je na Tviteru najavila da će podeliti 100.000 takvih transoparenata onima koji budu gledali utakmicu sa tribina.

Vlasti su na ulicu izvele 3.000 pripadnika policije i privatnih firmi za održavanje bezbednosti kako meč ne bi bio ometan, a vlada u Madridu poslala je oko 500 dodatnih pripadnika jedinica za suzbijanje nereda.

Utakmica je završena bez golova.

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar