Sukob Rusije i NATO-a? "Uradiće sve da ga spriječe" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sukob Rusije i NATO-a? “Uradiće sve da ga spriječe”

Ni jedna od zapadno evropskih država ne bi željela otvoreni sukob Rusije i NATO-a, Zapad će uraditi sve što može da to izbjegne, izjavio je Peter Sijarto.

“Mislim, to je moje lično mišljenje, niko, čak ni zapadni deo Evrope, ne bi želeo takvu vrstu konflikta. Zato mi se čini, Zapad će uraditi sve što može kako bi izbegao konflikt. U potpunosti sam siguran u to”, rekao je šef mađarske diplomatije.

On je ukazao da Mađarska, kao članica NATO-a, ima niz obaveza koje mora da ispuni. U isto vreme, Budimpešta će uvek “preduzimati sve da izbegne i spreči svaki konflikt između Rusije i NATO-a. “Mi živimo u Centralnoj Evropi i znamo kakav je to osećaj kada se sprema konflikt između Rusije, Istoka i Zapada”, dodao je on.

Govoreći o migrantima, mađarski ministar je nazvao “velikim licemerjem” saopštenja o promeni migrantske politike Evropske Unije.

Prema njegovim rečima, kada stvar dođe do “neverovatno odgovornih izjava o situaciji u Avganistanu” ili u Sredozemnom moru, “možda ima nekih opštih stvari koje su drugačije u poređenju sa onim koje su se čule 2015. godine, ali suština evropske migrantske politike, na žalost, ostaje nepromenjena”.

Sijarto je siguran da je pitanje migracije neodvojivi deo suvereniteta.

“Kada možete odlučiti kome dozvoliti da uđe na teritoriji vaše zemlje. Vaše suvereno pravo je da odlučite s kim ste spremni da živite zajedno, a sa kim ne”, zaključio je on.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Srbija: Završeno glasanje na referendumu

M.

Bajden: Napad u Teksasu je terorizam

M.

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo u Rogatici

M.

Ostavite komentar