Sukob policije i demonstranata u Barseloni - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sukob policije i demonstranata u Barseloni

Aerodrom “El Prat” u Barseloni blokiran je zbog sukoba demonstranata koji podržavaju nezavisnost Katalonije i policije. Do demonstracija je došlo poslije izricanja presude protiv dvanaest lidera katalonskog Pokreta za nezavisnost.

Policija je upotrijebila palice protiv okupljenih, nedaleko od ulaza u metro unutar glavnog terminala aerodroma u Barseloni.

Na snimcima sa aerodroma vide se demonstranti koji pokušavaju da probiju kordon ispred jedne od zgrada, dok se na drugim vide policajci kako pendrecima tuku okupljene.

Demonstranti se u velikom broju okupljaju na aerodromu i saobraćajnice koje vode ka tom dijelu Barselone su zagušene. Policija je naredila obustavu podzemnog željezničkog saobraćaja ka aerodromu. Uprava aerodroma je saopštila da je najmanje 20 letova otkazano zbog protesta.

Vrhovni sud je danas izrekao zatvorske kazne za devet bivših lidera zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava, dok su preostala trojica samo novčano kažnjena.

Bivši zamjenik predsjednika Regionalnog parlamenta Oriol Hunkeras rekao je posle izricanja presude da je nezavisnost Katalonije “bliža nego ikad”. Nakon što je osuđen na 13 godina zatvora zbog uloge u neodobrenom referendumu o nezavisnosti 2017. godine, Hunkeras je naglasio da Katalonci nemaju alternativu.

Bivši lider katalonskog parlamenta Karles Pudždemon osudio je presudu, rekavši da je “užasno” što su bivši lideri osuđeni na “ukupno stotinu godina zatvora”.

(Agencije)

Danas objavljeno

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Lančani sudar na putu Banjaluka-Prijedor: Policija i Hitna pomoć na mjestu nesreće

M.

Opozvan Fikret Abdić

M.

Ostavite komentar