Sukob policije i demonstranata u Barseloni - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sukob policije i demonstranata u Barseloni

Španska policija upotrijebila je gumene metke protiv demonstranata u Barseloni tokom protesta za oslobađanje repera Pabla Hasela, koji su prerasli u nasilje.

Sukobi su izbili između policije i demonstranata nakon hapšenja Hasela, koji je u svojim pjesmama nazvao lopovom bivšeg kralja Huana Karlosa.

Hasel, čije je pravo ime Pablo Rivadulja Duro, uhapšen je juče nakon što se zabarakadirao unutar Univerziteta Ljeida u Kataloniji. On je osuđen na devet mjeseci zatvora uslovno 2018. godine zbog vrijeđanja bivšeg kralja Huana Karlosa i veličanja terorističke grupe.

Više od 200 umjetnika potpisalo je peticiju protiv zatvaranja muzičara tvrdeći da se radi o progonu i gušenju slobode izražavanja. Hiljade ljudi izašlo je sinoć na ulice katalonskih gradova da iskažu podršku Haselu.

U Barseloni, masa je prošla centralnim ulicama tražeći njegovo oslobođenje.

U više navrata došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su različitim projektilima gađali organe reda.

Demonstranti su od zapaljenih kanti za smeće napravili barikade na ulicama, a policija je odgovorila gumenim mecima, navodi “Raša tudej”.

Nasilje je izbilo i na ulicama grada Ljeida, gdje su demonstranti palili motocikle, a policiju gađali plastičnim stolicama i drugim projektilima.

U Valensiji policija je udarala demonstrante palicama. Demonstranti su uzvikivali “Bez slobode mišljenja nema demokratije”.

Danas objavljeno

Policijska akcija u Prijedoru, jedno lice uhapšeno

M.

Podgorica: Protest zbog najavljenog izglasavanja nepovjerenja Vladi

M.

Eskobar: Kosovska vlada mora da formira ZSO

M.

Ostavite komentar