Sukob na NATO sastanku; "Kupili ste oružani sistem od Rusije" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sukob na NATO sastanku; “Kupili ste oružani sistem od Rusije”

Američki državni sekretar Majk Pompeo iskoristio je poslednji ovonedeljni sastanak NATO da oštro kritikuje Tursku.

Pompeo je naveo da to što je kupila ruski oružani sistem predstavlja “poklon” Moskvi.

To je potvdilo čak pet neimenovanih diplomata i zvaničnika, navodeći da je Pompeo na video konferenciji ministra spoljnih poslova u utorak, koja nije bila otvorena za javnost, rekao da Turska podriva bezbednost NATO i stvara nestabilnost u istočnom Mediteranu u sporu sa Grčkom i Kiprom oko rezervi gasa.

Pompeo, koji napušta funkciju državnog sekretara u januaru 2021. godine, rekao je šefu turske diplomatije Mevlutu Čavušogluu da je Turska pogrešila što je poslala sirijske plaćenike u Libiju, kao i u sukob oko Nagorno-Karabaha.

To je izazvalo i oštre kritike saveznika na račun Turske tokom sastanka, pre svega Francuske, Grčke i Luksemburga, kao i protiv-optužbe Čavušoglua, navode diplomate.

Ton u kojem je protekao sastanak opisan je kao “umeren”, ali s više sukoba nego što je uobičajeno kada je u pitanju NATO, navodi Rojters.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je to bila “iskrena diskusija iza zatvorenih vrata”, ali je odbio da govori o detaljima.

“SAD su pozvale Tursku u više navrata da reši pitanje S-400 (ruskog sistema naoružanja), da prekine da koristi sirijske borce u stranim konfliktima i da zaustavi provokativne akcije u istočnom Mediteranu”, naveo je taj zvaničnik.

Čavušoglu je danas izjavio da ne može da komentariše sastanak koji je bio poverljiv.

“Morali smo da kupimo (sistem naoružanja) od Rusije jer nismo mogli od naših saveznika”, poručio je Čavušoglu dodajući da je na sastanku ukazao na razlike između dve zemlje i otvorena pitanja.

Neimenovani izvori iz Turske, koji su upoznati sa sastankom, rekli su da je Pompeo izneo “nepravedne optužbe” i da nije postojao “ujedinjeni front” protiv Turske.

Kako su naveli, Turska je otvorena za pregovore sa Grčkom u istočnom Mediteranu, bez preduslova.

Lideri EU će, inače, 10. decembra razmotriti uvođenje sankcija Turskoj zbog spora oko gasa u Sredozemnom moru.

Izvor: Tanjug
Foto: EPA-EFE/Maya Alleruzzo / POOL

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar