Sukob Hrvatske i SAD: "Ne mešajte se" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sukob Hrvatske i SAD: “Ne mešajte se”

Ministarstvo odbrane Hrvatske odgovorilo je povodom nedavnih informacija u javnosti da SAD moraju da “aminuju” hrvatsku nabavku francuskih lovaca “rafal”.

Ministarstvo odbrane Hrvatske poručilo je Americi da u taj posao nemaju šta da se mešaju.

“Francuska je izvorni proizvođač aviona ‘rafal’ i njegove celokupne opreme koja je NATO kompatibilna. Samim tim, ne postoji dobijanje dozvole za prenos vlasništva Republici Hrvatskoj od neke druge države, pa tako ni od SAD”, navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva koje je preneo “T portal”.

U saopštenju se dalje navodi da, kao što je Ministarstvo odbrane i dosad nabavljalo opremu za neke druge borbene sisteme koji se koriste u Hrvatskoj vojsci, tako i za “rafale”, radi se o zasebnoj nabavci opreme koja uključuje američke komponente u odgovornosti Ministarstva odbrane kao krajnjeg korisnika.

“Po svemu navedenom, već se razgovaralo sa predstavnicima Ambasade SAD u Hrvatskoj. Pregovori Hrvatske i Francuske o ugovoru za kupovinu 12 aviona ‘rafal’ u završnoj su fazi i ugovor će biti potpisan na vreme, pre kraja godine”, istaklo je hrvatsko ministarstvo.

Danas objavljeno

Skupština Srbije: Prijedlog rezolucije o Srebrenici ne može na dnevni red

M.

Zatvara se fabrika u Laktašima, radnici ostaju bez posla

M.

Srbija: Preminulo još 57 osoba, novih 7.664 slučajeva zaraze

M.

Ostavite komentar