Sukob demonstranta i policije u njemačkom rudniku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sukob demonstranta i policije u njemačkom rudniku

Stotine ekoloških aktivista sukobilo se sa policijom u njemačkom rudniku lignita u pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija nakon što su probili kordon snaga reda. U pokušaju da zadrže demonstrante nekoliko policajaca je povrijeđeno, prenosi “Bi-Bi-Si”. Demonstranti su u subotu upali u rudnik kojim rukovodi kompanija RVE, zahtijevajući hitne mjere po pitanju…

Stotine ekoloških aktivista sukobilo se sa policijom u njemačkom rudniku lignita u pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija nakon što su probili kordon snaga reda.

U pokušaju da zadrže demonstrante nekoliko policajaca je povrijeđeno, prenosi “Bi-Bi-Si”.

Demonstranti su u subotu upali u rudnik kojim rukovodi kompanija RVE, zahtijevajući hitne mjere po pitanju klimatskih promjena kako bi EU postigla “klimatski neutralnu” ekonomiju.

Ignorišući upozorenja policije da je rudnik sklon klizištu i odronu i da bi ogroman broj ljudi mogao da izazove tako nešto, aktivisti su probili kordon i ušli u prostor rudnika gdje su se sukobili i sa radnicima, javlja “Raša tudej”.

“Raša tudej” prikazala je snimak na kome se vidi kako policija privodi aktiviste, dok drugi trče neometano prema rudniku.

Protesti su dio akcija pokreta “Kraj linije”, koji je osnovan 2015. godine kada je oko 1.500 aktivista blokiralo ovaj rudnik.

Ovaj rudnik je postao centar nezadovoljstva nakon što je uprava najavila planove sječe šume s ciljem proširenja kapaciteta.

Mnogi aktivisti nosili su vreće za spavanje i bili su obučeni u bijela odijela.

Policija je kasnije saopštila da su demonstranti izvedeni iz rudnika u specijalnim vozilima koje je obezbjedio rudnik.

Njemačka je najavila da će imati klimatski neutralnu ekonomiju do 2050. godine, ali aktivisti smatraju da je to kasno, navodi Bi-Bi-Si.

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar