Suhi led u funkciji transporta PCR testova - BIGportal.ba
Oglasi PR Oglasi

Suhi led u funkciji transporta PCR testova

PCR test na virus SARS-CoV-2 do prije 12 mjeseci nije postojao, a danas je neophodan i svima poznat. Vrlo često pominjan – kako u medicinskim krugovima, tako u medijima i među građanstvom. Svi znaju za njega, ali malo ko zna da iza jednog testiranja stoji niz složenih procedura i cijeli tim stručnjaka koji će omogućiti transport i isporuku do zdravstvenih ustanova.

Uvoznici i distributeri dijagnostičkih testova na virus SARS-CoV-2 se u vrijeme pojačane potražnje za istim, suočavaju sa poteškoćama u lancu snabdijevanja. Uzimajući u obzir ne samo veliku potražnju i kratke rokove isporuke, već i činjenicu da se radi o reagensima koji se moraju transportovati isključivo u suhom ledu, avionskim putem, testovi se ubrajaju u hitne pošiljke. Kako bi obezbijedili pravovremenu i kvalitetnu opskrbu zdravstvenih ustanova testovima, uvoznici su u potrazi za pouzdanim partnerom koji je u mogućnosti pružiti im kvalitetnu logističku podršku.

O tome sa kojih destinacija se najčešće uvoze, o procedurama i hitnosti, dobili smo više informacija iz kompanije cargo-partner d.o.o. Sarajevo, međunarodne transportne i logističke kompanije, koja se specijalizirala za hitne i temperaturno osjetljive pošiljke.

„Prateći veoma pažljivo dešavanja na tržištu na globalnom nivou, uvidjeli smo da je sve veći broj hitnih pošiljki, koje uglavnom sadrže zaštitnu medicinsku opremu i PCR testove, te je samim tim bila povećana potreba za fleksibilnim i brzim transportnim rješenjima. Nastojeći da svojim partnerima omogući neomatan proces nabave i isporuke u skladu sa kratkim rokovima, cargo-partner je, pored svojih ECONOMY rješenja, uspostavio PRIORITY i EMERGENCY rješenja, pod kojima podrazumijevamo i sedmične čarter letove.“ – kažu iz cargo-partnera.

Kada je riječ o PCR testovima, pored uslova hitnosti, zbog same prirode pošiljke, a to je temperaturna osjetljivost, oni zahtijevaju i specijalni transportni režim. Pod tim režimom podrazumijevamo transport u suhom ledu, na temperaturi minusnog režima, najčešće na -20° C, u specijalnim transportnim kontejnerima (envirotainer) i posebnim kutijama namijenjenim za manje količine. Suhi led se inače koristi u situacijama kada se javlja potreba za transportom farmaceutskih proizvoda i sirovina, svježe i smrznute hrane, te ostalih kvarljivih roba na srednje ili velike udaljenosti, sa mogućim usputnim zaustavljanjima.

Suhi led je zapravo ugljikov dioksid u čvrstom stanju, a njegove prednosti uključuju nižu temperaturu od temperature vodenog leda i ne ostavlja ostatke. Sigurnost održavanja niske temperature pošiljke koja se otprema u suhom ledu, jeste upravo u mogućnosti dopunjavanja transportnog kontejnera i transportnih kutija dodatnim količinama, na svim mjestima zaustavljanja. Dopunjavanje vrše učesnici u transportnom lancu  koji su specijalizirani za rukovanje suhim ledom.

S obzirom da se transport pošiljki u suhom ledu smatra transportom opasnih materija, pošiljke PCR testova iz pojedinih zemalja, poput Njemačke, Koreje, Kine i Češke, kao najčešćih transportnih relacija, zahtijevaju specijalizirano osoblje i posebnu pažnju prilikom rukovanja, kako ne bi došlo do oštećenja pošiljke i ugrožavanja zdravlja onog ko rukuje suhim ledom.

„Dobavljanje PCR testova za zdravstvene ustanove Bosne i Hercegovine za nas ne predstavlja samo posao, već i društvenu angažiranost, jer svojim performansom i pravovremenom isporukom učestvujemo u očuvanju zdravlja građana naše zemlje i borbi protiv pandemije corona virusa.“ – dodaju iz kompanije cargo-partner d.o.o. Sarajevo.

Danas objavljeno

Počeo je januarski Addiko Red Week:Poklon iznos prve rate uz ugovaranje gotovinskog kredita do 50.000 KM

Vanja A

U Novoj godini Nestro Vam poklanja novog Golfa!

Vanja A

Nektar pivo kampanjom “Klizi kao ljetna guma” darovalo vozače

Zeljka

Ostavite komentar