Suecki kanal biće proširen za 40 metara - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Suecki kanal biće proširen za 40 metara

Uprava Sueckog kanala planira da proširi i produbi južni dio plovnog puta, gdje se u martu zaglavio brod-kontejner Ever Given izazvavši šestodnevnu blokadu saobraćaja, izjavio je danas predsjednik uprave Osama Rabi u obraćanju koje su prenosile egipatske tv stanice.

Rabi je predstavio plan proširenja kanala na jednom događaju kojem je prisustvovao i predsjednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi, koji je naveo da bi projekat trebalo da bude završen najviše za 24 mjeseca, prenosi Rojters.

Uprava Sueca namjerava da dionicu plovnog puta dugu 30 kilometara između grada Sueca i oblasti Velikog gorkog jezera proširi za 40 metara (130 stopa) prema istoku, rekao je Rabi, dodajući da je u planu i da se produbi taj dio kanala na 72 stope (21,9 metara) sa sadašnjih 66 stopa (20,1 metar).

Druga traka kanala, koja je otvorena 2015. sjeverno od Velikog gorkog jezera kako bi se omogućio dvosmjerni saobraćaj, biće produžena za 10 km, čime će dostići ukupnu dužinu od 82 kilometara, što će obezbijediti prolazak više brodova, dodao je on.

Predsjednik el-Sisi je rekao da je incident sa brodom Ever Given dugim 440 metara, koji se zaglavio 23. marta u Suecu, izbacilo u prvi plan hitnost realizacije ovog projekta, koji je i ranije bio razmatran.

Brod, natovaren sa više hiljada kontejnera robe, i dalje se nalazi u vodama Velikog gorkog jezera zbog spora vezanog za zahtjev Uprave Sueckog kanala za naknadom štete od japanske kompanije Šoei Kisen, koja je vlasnik Ever Givena.

Danas objavljeno

Policija vodenim topovima i suzavcem krenula na građane

M.

Dodik: Na sjednici Predsjedništva bio sam protiv svih tačaka dnevnog reda

M.

U FBiH 182 novozaraženih

M.

Ostavite komentar