Sudski epilog uskoro za zločin u Dobrovoljačkoj? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sudski epilog uskoro za zločin u Dobrovoljačkoj?

– Tužilaštvo BiH ima sasvim dovoljno dokaza da podigne optužnicu u predmetu “Dobrovoljačka”, otkrivaju izvori “Nezavisnih novina”.

Dok iz Tužilaštva BiH ne odgovaraju na pitanje kada će biti podignuta optužnica za zločin počinjen početkom maja 1992. godine, kada su u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu na podmukao način iz zasjede ubijena 42 pripadnika JNA, naši izvori tvrde da bi ovaj slučaj konačno mogao dobiti sudski epilog.

“Poznato je da je za optužnicu, pored materijalnih dokaza, bitno da postoje i svjedoci. U slučaju ‘Dobrovoljačka’ oba ova preduslova su ispunjena”, otkriva odlično obaviješten sagovornik “Nezavisnih novina”.

Navršilo se, podsjetimo, 29 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gdje su 2. i 3. maja 1992. godine napadnuti dok su se mirno povlačili. Ranija istraga u slučaju “Dobrovoljačka”, prisjetimo se, obustavljena je u januaru 2012.

Dobije li ova, nova istraga sudski epilog, oči će biti uprte u Sud BiH, koji je, poznato je, imao dvostruke aršine u svojim odlukama.

“Kada je u pitanju Sud BiH, imajući u vidu njihovu praksu, teško nam je uopšte procijeniti da li za njih dokazi igraju dovoljnu ulogu u donošenju konačne presude kada su u pitanju zločini nad Srbima. Jer smo imali situacija u kojima i pored svih činjenica i dokaza Sud BiH donese ili kazne ispod zakonskog minimuma, ili oslobađajuće presude”, rekao je za “Nezavisne” Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Prema njegovim riječima, važno je da slučaj “Dobrovoljačka” dobije sudski epilog, odnosno da budu optuženi odgovorni za zločine nad mladim pripadnicima JNA.

“Nažalost, problem je to što samo Tužilaštvo, u ranijem periodu, poslije obustave istrage od strane stranog tužioca, nije godinama odgovaralo na prigovore, što je apsolutno nevjerovatno. I imamo izgubljeno vrijeme. Evo, da računamo period od 2012. godine naovamo. Do sada se mogao okončati i drugostepeni postupak i izvršioci su mogli biti na odsluženju kazne”, naveo je Kojić.

Dosadašnjim radom Tužilaštva BiH na slučaju “Dobrovoljačka” ogorčena je boračka populacija u Republici Srpskoj. I nisu ogorčeni samo radom Tužilaštva.

“Ogorčeni smo i na mnoge druge stvari. Ogorčeni smo na osporavanje tog događaja, i ne samo događaja. Recite mi ijedan primjer da je pripadnicima muslimanskog ili hrvatskog naroda zabranjeno da dođu na mjesto stradanja svojih sunarodnika i da obilježe taj događaj. Nama je redovno zabranjeno, ne možemo da dođemo na mjesto događaja u Dobrovoljačkoj. Ne može to više tako. Ili ćemo svi imati pravo da na isti način odamo poštu svojim stradalim sunarodnicima ili neće niko. Pa kad se steknu uslovi da možemo svi ići, ići ćemo”, rekao je za “Nezavisne novine” Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS).

Podsjetimo, prije nekoliko dana je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, istakao da pravosuđe u BiH radi selektivno te da je dokaz za to ratni zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

On je istakao da nezvanične potvrde o tome da je istraga otvorena postoje, ali da se Tužilaštvo nikada javno o tome nije izjasnilo, niti je podiglo optužnicu u predmetu “Dobrovoljačka”. Tužilaštvu BiH smo pitanja u vezi sa ovom tematikom juče poslali i mi, ali nam odgovor do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nije stigao.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

Dodik: Putina sam upoznao s našim viđenjem stanja u BiH

M.

Sahranjen Milutin Mrkonjić, Dačić: Putuj u večnost, dragi ćale

M.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

M.

Ostavite komentar