14. Maja 2020.

Sudovi zatrpani zahtjevima prešli na onlajn razvode

Big Portal

Sudovi su zatrpani zahtevima za okončanje braka, pa su u nekim italijanskim gardovima, Torinu, Verčeliju, Veroni, Monci, odlučili da presudu o razvodu donesu i pošalju zainteresovanim stranama putem mejla.

I tako je, bar za sada, u vanrednoj situaciji, ozakonjen razvod “onlajn”.

Dnevni list “Avenire”, novina katoličkih biskupa, u članku izražava bojazan da bi se ta praksa mogla nastaviti i nakon vanredne situacije zbog koronavirusa.

U Italiji se, prema podacima Instituta za statistku, godišnje oko 350.000 ljudi razvodi, a na konačnu odluku, čak i u normalnim okolnostima čeka se dugo. Situacija je malo popravljena nakon što je 2015. donet zakon o takozvanom “brzom razvodu”, koji je olakšao i ubrzao proceduru koja je pre toga trajala godinama i dodatno pogoršavala situaciju onih koji više nisu mogli da žive zajedno.

Nakon usvajanja zakona “o brzom razvodu” naglo je povećan broj zahteva, sa 50.000 porastao je na 80.000, da bi se zadnjih godina stabilizovao na 90.000 godišnjih zahteva za razvodom.

Još nema podataka o tome koliko će karantin uticati, ili pomoći parovima da donesu odluku kako je zajednički život više nemoguć.

“Avenire” navodi da nova mera, “razvod onlajn”, može podstaći mnoge da se brže odluče na taj korak, a spominju se i neki sudovi koji već zagovaraju da se “razvod onlajn”, nastavi i nakon pandemije koronavirusa.

Zakon o razvodu u Italiji je usvojen 1970. godine, uprkos protivljenju tada moćne partije demohrišćana.

I danas je potrebno oko godine dana da dvoje kažu jedno drugome konačno “zbogom”, a proces košta od 800 do 2000 evra po osobi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare