22. Jula 2019.

SUĐENJE ZA PLJAČKU VIJEKA: Bivšim specijalcima i saučesniku 40 godina zatvora za krađu 617.000 maraka

Big Portal

Okružni sud u Banjaluci osudio je danas bivše specijalce MUP RS Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, te njihovog saučesnika i civila Olega Bandu na ukupno 40 godina robije.

Malić, Paraš i Popović osuđeni su na jedinstvene kazne zatvora od deset i po godina, dok je Banda osuđen na nešto blažu kaznu od osam i po godina zatvora.

Posebno otežavajuća okolnost na strani optuženih specijalaca bila je što su u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili pripadnici Specijalne jedinice policije MUP RS, pa umjesto da čuvaju građane i njihovu imovinu od kriminalaca, oni su je pljačkali.Presudom su obavezani da vrate 540.000 maraka, a to je dio ukradenog novca za koji nije utvrđeno gdje se nalazi.

Okružni sud u Banjaluci je produžio pritvor Vladimiru Maliću i saučesnicima. Inače, optuženi su do danas premašili sve rekorde kada je u pitanju pritvor, jer su u njemu od od januara 2016. Suđenje bivšim specijalcima MUP RS ostaće upamćeno i kao jedno od najdužih postupaka od reforme pravosuđa u Srpskoj. Naime, današnja presuda je ujedno bila treća osuđujuća presuda za bivše specijalce koju je od 2017. objavio banjalučki Okružni sud.

Prva presuda optuženima bila je u maju 2017, kada su Malić i saučesnici zbog istog krivičnog djela osuđeni na po 11 godina zatvora, dok je Banda bio osuđen na 9 godina.

Nakon žalbi advokata odbrane, Vrhovni sud RS je u februaru 2018. ukinuo te presude i suđenje vratio na početak. U ponovljenom postupku optuženima je “skinuto” po pola godine od ranije izrečenih kazni, ali ni taj postupak nije bio po odredbama ZKP, pa je Vrhovni sud RS u septembru prošle godine ponovo ukinuo presude i ovog puta naredio novom sudskom vijeću da sprovede čitav postupak od početka.

srpskainfo.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare