Suđenje Trampu u ponedeljak; "Biće pošteno" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Suđenje Trampu u ponedeljak; “Biće pošteno”

Američki predstavnički dom u ponedeljak će Senatu dostaviti predlog za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa optužujući ga za podsticanje na pobunu.

Time će započeti sudski proces koji bi mogao da mu “zatvori vrata” za ponovno kandidovanje na predsedničkim izborima, izjavio je danas lider većine senata Čak Šumer.

“Predstavnički dom će dostaviti član o opozivu Senatu. Senat će sprovesti suđenje za opoziv Donalda Trampa. Biće to kompletno suđenje. Biće to pošteno suđenje”, rekao je Šumer u Senatu, prenosi Rojters.

Lider republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, prethodno je predložio da se početak suđenja za opoziv bivšem predsedniku Donaldu Trampu pomeri za nedelju dana ili više, kako bi Tramp imao vremena da pripremi odbranu.

Međutim, Mekonel je svojim republikanskim kolegama u četvrtak rekao da će kratko odlaganje dati Trampu vremena da se pripremi i sastavi svoj pravni tim, što bi osiguralo pravedan postupak.

Senator iz Indijane Majk Braun rekao je da suđenje možda neće početi “pre sredine februara zbog činjenice da je proces u Predstavničkom domu prebrzo sproveden i da nije u skladu s vremenom koje vam je potrebno da se pripremite za odbranu na suđenju u Senatu”.

Šumer je lider većine u Senatu nakon što su demokrate osvojile dva nova mesta u Džordžiji, dok prema Ustavu potpredsednica Kamala Haris, demokrata, ima odlučujući glas u situacijama kada je glasanje u Senatu izjednačeno.

Sa tako tesnom podelom, republikanci će imati određenu reč u vezi sa postupkom suđenja.

Proces će ispred Predstavničkog doma voditi devet menadžera za opoziv koji su se redovno sastajali kako bi razgovarali o strategiji.

Demokrate se nadaju da će voditi postupak, istovremeno donoseći zakone koji su za Bajdena prioritet, uključujući olakšice zbog pandemije koronavirusa, ali za to im je potrebna određena saradnja republikanskih senatora.

Demokrate kažu da bi postupak trebalo da se odvija brzo, jer su svi oni bili svedoci opsade, dok su mnogi od njih i bežali zbog ugrožene bezbednosti dok su izgrednici upadali u Kongres.

Predstavnički dom opozvao je odlazećeg predsednika nedelju dana kasnije, a za Trampov opoziv glasalo je desetoro republikanaca.

Podsetimo, Predstavnički dom usvojio je Rezoluciju kojom se Trampu stavlja na teret podsticanje pobune.

Do usvajanja je došlo pošto se najmanje pet republikanaca pridružilo zahtevu za opoziv predsednika.

Rezolucija je usvojena sa 223 glasova za i 205 protiv.

Tramp je prvi predsednik u istoriji Amerike koji je opozvan dva puta.

Sada će se suočiti sa postupkom u Senatu, a ako gornji dom potvrdi opoziv nikada više neće moći da se kandiduje, iako je on ranije najavio da bi mogao ponovo da učestvuje u predsedničkoj trci 2024. godine.

Podsetimo, u decembru 2019. godine, pokrenut je pokušaj opoziva Trampa zbog optužbi za kršenje zakona, jer je, navodno, zahtevao od Ukrajine da istraži njegovog rivala na predsedničkim izborima.

Senat ga je tada oslobodio optužbi.

Danas objavljeno

Turska bijesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar