12. Aprila 2022.

Suđenje Džombiću: Tužilaštvo tvrdi da nisu vraćena još 24 miliona KM kredita

Big Portal

“Energoliji” je, naime, odobreno 19,4 miliona KM kredita, a prema riječima, tužioca, ta firma je dugovanja otplaćivala do 2013. godine, a zatim je do 2017. godine tu obavezu preuzela “Alumina”, koja je bila jemac-platac, odnosno sudužnik, ali je i ona 2017. godine prestala vraćati kredit.

“Ukupno je ostalo da se vrati oko 24 miliona i tu obavezu niko nije preuzeo”, naveo je Janković, te pojasnio da tu spadaju glavnica, kamate i ostalo. Kao svjedoci, danas su u Okružnom sudu u Banjaluci saslušani nekadašnji ministar finansija u Džombićevoj Vladi, a aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara BiH

Zoran Tegeltija, bivša direktorica IRB-a Snežana Vujnić, te bivši članovi Kreditnog odbora Skupštine akcionara IRB RS (takozvanog velikog Kreditnog odbora, koji odlučuje o kreditima većim od 500.000 KM) Vladimir Trifković i Jasminko Jotić. Svjedoci tvrde da na njih niko nije uticao da glasaju za odobravanje spornog kredita, te da bi i danas učinili isto da su okolnosti takve kakve su tada bile, pošto je garant kredita, kako su rekli, bila “Alumina”, čije poslovanje je bilo stabilno. Osim toga, kako su rekli, odluke na Kreditnom odboru donošene su jednoglasno.

Snežana Vujnić
Sporni kredit je, podsjetimo, odobren u okviru Projekta kreditiranja malih i srednjih preduzeća iz sredstava zajma Evropske investicione banke (EIB), а Vujnićeva je potvrdila da bez saglasnosti EIB-a ovaj kredit nije mogao biti isplaćen.

“Bez prethodne saglasnosti EIB oni ne bi odobrili sredstva”, rekla je Vujnićeva, te dodala da nije bilo pritisaka na nju da se “Enerogoliniji” odobri kredit, niti su joj se žalili njeni saradnjici da je neko na njih vršio pritisak.

Ona je istekla da je i saziv Vlade RS nakon Džombića nastavio kontinuitet po pitanju ovog kredita, odnosno pristao je na aneks ugovora. “‘Alumina” je tražila da im se omogući drugačija otplata kredita, grejs-period im je produžavan odlukom Vlade.

“‘Alumina’ je stalno tražila razlog da ne plaća kredit”, navela je Vujinićeva.

“Mali” kreditni odbor je, podsjetimo, predložio da se “Energoliniji” ne odobri kredit, ali je za to zeleno svjetlo dao “veliki” kreditni odbor, na čijem čelu je bio Džombić, a njegov zamjenik Tegeltija, koji je potvrdio da je bio na sjednici tog odbora gdje je razmatran kredit za “Energoliniju”.

Zoran Tegeltija
“Kada je obezbijeđen sudužnik, kompanija ‘Alumina’, kredit je odobren. ‘Alumina’ je mogla servisirati kredit”, naveo je Tegeltija i dodao da je svrha kredita bila da “Energolinija”, umjesto gasa, pređe na korištenje uglja kao energenta.

Bila su to, podsjeća Tegeltija, povezane kompanije u okviru “Birača”, a iza kojih su stajali Litvanci, koji su se odjednom povukli, nakon što su napravili velike gubitke. Naknadno je, kaže, saznao da su sredstva koja su odobrena “Energoliniji” utrošena nenamjenski.

“Džombić nije vršio pritisak da se glasa za dodjelu ovog kredita”, rekao je Tegeltija, koji je, ipak, potvrdio da je Džombić predložio da se kredit odobri.

Vladimir Trifković i Jasminko Jotić
Trifković je izjavio da je “Alumina” bila kvalitetan garant za kredit jer je dobro poslovala.

“Sve odluke na velikom kreditnom odboru donošene su jednoglasno i nisam imao dilemu kada je u pitanju glasanje”, rekao je Trifković.

Jotić je izjavio da su oni na Kreditnom odboru Skupštine akcionara IRB RS tražili da “Alumina” bude sudužnik, na šta je ta kompanija pristala.

“‘Alumina’ je mogla da plati mnogo veći kredit nego što je ovaj”, izjavio je Jotić.

Niko od njih danas u sudnici nije znao razlog zbog kojeg je ostavku dao bivši dirketor IRB RS Milenko Pavlović. Pavloviću će to pitanje vjerovatno biti postavljeno na idućem ročištu, zakazanom za 4. maj, kada će on biti jedan od svjedoka.

Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” ranije objavile, Džombić je optužen da je, između ostalog, pozvao Pavlovića kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit “Energolinije”, na šta ovaj nije želio da pristane, već je podnio ostavku.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare