29. Decembra 2022.

Suđenje Branislavu Zeljkoviću pod budnim okom ove ambasade

Big Portal

Naime, na današnjoj statusnoj konferenciji optuženima prisustvovao je rezidentni pravni savjetnik Ambasade SAD u BiH Džejms Bradšer.

– U pitanju je predmet visoke korupcije- kratko je prokomentarisao odlično obaviješteni sagovornik Srpskainfo.

Osim Zeljkovića, na optužnici Republičkog javnog tužilaštvu su još i Dragan Dubravac, direktora firme „Promeding“, Slavko Bojić, direktor firme „Prokontrol“, Saša Marković, vlasnik turističke agencije „Travel for fan“, te Sani Crljić- “Sineks laboratorije”.

Zeljković i ostali optuženi su za zloupotrebe u postupcima javnih nabavki medicinske opreme tokom pandemije virusa korona u Republike Srpskoj.

Ukoliko se Zeljkoviću dokaže krivica, osim što mu prijeti kazna do 15 godina zatvora, moraće u budžet vratiti 335.000 maraka koliko je Republičko javno tužilaštvo procijenilo da je prvooptuženi napravio štetu zloupotrebama službenog položaja.

– Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, provodio po prethodnom dogovoru sa optuženima, Branislav Zeljković pribavio je tako sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM. Istovremeno optuženom Saši Markoviću i „Travel for fun“ d.o.o Banjaluka omogućena je zarada u iznosu od 578.780 , Slavku Bojiću i “Procontrol” d.o.o.Banjaluka u iznosu od 241.562,50 KM i Saniju Crljiću i „Sineks laboratorija“ d.o.o. Banjaluka u iznosu od 28.700 KM- navedeno je u optužnici.

Zeljković se tereti za produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, te krivično djelo primanje mita.

Optuženi Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel for fan”, izjavio je tokom saslušanja u tužilaštvu da je častio optuženog Branislava Zeljkovića po “tarifi” 9 maraka za svako odijelo koje je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS.

Prema navodima iz optužnice, Marković je u periodu od aprila 2020. godine do marta 2021. godine Zeljkoviću isplatio najmanje 250.000 maraka na ime kupovine odijela. Predaje novca, po naredbi Zeljkovića, izvršene su u prostorijama Ujedinjene srpske.

Upravo zbog ovih radnji, Zeljković se osim za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja tereti i za primanje mita.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare