Sudija ukazao na propuste u istrazi teškog ubistva - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Sudija ukazao na propuste u istrazi teškog ubistva

Sudija Okružnog suda u Banjaluci i član vijeća Milan Blagojević izjavio je danas, u nastavku suđenja optuženom za teško ubistvo, Branislavu Stanivukoviću (43), da je policija napravila grube greške tokom istrage kada nisu uzeti uzorci krvi i urina od tada osumnjičenog.

Paušalna i traljava istraga policije onemogućila je da se vještačenjem jasno i precizno utvrdi da li je optuženi bio u stanju teškog pijanstva u vrijeme izvršenja krivičnog djela, kada je svoju vanbračnu suprugu Milicu Marković (33) na ulici polio benzinom i zapalio.

Naime, vještak MUP RS Veselka Bjelaković je tokom svjedočenja izjavila da je optuženi “mogao biti” u stanju teškog pijanstva, jer je alkotestiranjem utvrđeno da je u krvi imao 2,45 promila alkohola u krvi.

Formulaciju “mogao bi” vještak Bjelaković objasnila je da tokom izrade svog nalaza nije imala uzroke krvi i urina optuženog, već samo alkotest koji je uzet od optuženog.

“Ne može se tako raditi”

Sudija Blagojević: Zašto od optuženog nije uzet uzorak krvi i urina?

Tužilac Tatjana Ninković: Ja sam preuzela spis naknadno. Nisam bila na uviđaju, ali dežurni tužilac je naložio policiji da obave uviđaj.

Sudija Blagojević: Da li ste se službeno obratili policiji, zašto nisu uzeli uzorak?

Tužilac Ninković: To je kasnije bilo bespredmetno.

Sudija Blagojević: To su grube greške policije, da ne nađu za shodno da uzmu uzorak krvi i urina. Ne može se posao tako raditi, već savjesno i precizno.

Nasilna smrt
Tokom današnjeg ročišta saslušan je i specijalista sudske medicine Milan Srdić, koji je radio obdukciju Marinkovićeve.

– Smrt Milice Marinković bila je nasilna usljed opekotina glave, leđa i prednjeg dijela tijela, koje su bile 2. i 3. stepena – objasnio je Srdić.

Stojan Vukajlović, advokat Stanivukovića, predložio je da se kao dokaz odbrane, pored saslušanja svjedoka, obavi i psihijatrijsko vještačenje njegovog branjenika, koje će uraditi tim vještaka sastavljen od psihijatra i psihologa. Odbrana smatra da je Stanivuković krivično djelo počinio u neuračunljivom stanju.

Sud je prihvatio ovaj zahtjev advokata odbrane, a nastavak suđenja zakazan je za 19. mart.

Optužnica
Branislav Stanivuković je optužen za teško ubistvo i prijeti mu kazna dugotrajnog zatvora.

Stanivuković se tereti da je punih 10 godina zlostavljao, tukao i psihički maltretirao svoju vanbračnu suprugu Milicu Marinković, braneći joj da ga napusti.

Dugogodišnje zlostavljanje i porodično nasilje kulminiralo je 20. jula 2020. Kobnog dana Stanivuković je presreo vanbračnu suprugu na lokalnom putu kod Aleksandrovca, polio je benzinom i zapalio.

Nesrećna žena je s teškim opekotinama prebačena u UKC Republike Srpske, gdje je, nažalost, preminula nekoliko dana kasnije.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

U talasu protesta u Iranu poginula 41 osoba

V.R.

Poruka Belorusije: Kriv je Zapad

V.R.

Na Kubi referendum o legalizaciji istopolnih brakova

V.R.

Ostavite komentar