"Sudija svjesno prekršio zakon" Draganu Borovčaninu 16 mjeseci zatvora - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

“Sudija svjesno prekršio zakon” Draganu Borovčaninu 16 mjeseci zatvora

Dragan Borovčanin (69) bivši sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu osuđen je danas u banjalučkom Okružnom sudu na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana i četiri mjeseca.

Borovčanin je osuđen, jer je prekršio zakon postupajući kao sudija u postupku prodaje imovine.

Borovčanin je tokom postupka prinudnog izvršenja koji se vodio pred Okružnim privrednim sudom u Istočnom Sarajevu prodao stan svojoj kćerki za trećinu njegove tržišne vrijednosti koja je iznosila 55.000 maraka.

Sudija Posebnog odjeljenja Okružnog suda Banjaluka Blagoja Dragosavljević u obrazloženju presude je naveo da je optuženi Borovčanin potpuno svjesno prekršio zakon.

– Optuženom je kao sudiji bilo poznato da imovinu u predmetu izvršenja nije smio prodati članovima svoje porodice – istakao je sudija Dragosavljević.

Podsjetio je kako je odbrana ukazivala na to da je Borovčanin mogao postaviti neku drugu osobu, kao kupca stana.

– Zakon je jasan i kaže da kćerka sudije nije smjela učestvovati sve dok je postupak vodio njen otac – objasnio je sudija banjalučkog Okružnog suda Blagoje Dragosavljević.

Kao otežavajuća okolnost na strani sudije koji je u međuvremenu suspendovan sa posla, uzeto je to što je bio istrajan da svojoj kćerki proda stan.

Tako je Borovčanin zaprijetio i tužbom Geodetskoj upravi RS, ukoliko ne izvrši upis novog vlasnika, odnosno njegove kćerke u javne knjige.

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva teretila je Borovčanina da je 7. avgusta 2020. godine, postupajući kao sudija Privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku, svojoj kćerki omogućio kupovinu jednosobnog stana za jednu trećinu tržišne vrijednosti.

U optužnici se navodi da je sudija na taj način direktno prekršio odredbu Zakona o izvršnom postupku koji propisuje da kupac nepokretnosti koja je predmet izvršenja ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, njihov supružnik, ako nije suvlasnik i s njima povezana lica, odnosno preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici.

– U optužnici se navodi da donošenjem nezakonite odluke o prodaji i dosudi predmetne nepokretnosti na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrijednosti utvrđene zaključkom o prodaji, proizilazi jasna namjera sudije da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da stan koji je procijenjen na iznos od 55.145 KM kupi za cijenu od 18.381 KM – navedeno je u optužnici Republičkog javnog tužilaštva.

Danas objavljeno

Prekretnica Amerike i Rusije?

M.

Oružana pljačka banke na Cetinju

M.

Apokalipsa na Bosforu; razorni vjetar rušio zgrade, ima mrtvih

M.

Ostavite komentar