SUDIJA POD LUPOM Otvoren predmet, VSTS istražuje medijske navode o Dalidi Burzić - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SUDIJA POD LUPOM Otvoren predmet, VSTS istražuje medijske navode o Dalidi Burzić

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH otvorila je predmet protiv bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, a danas sudije Suda BiH Dalide Burzić. Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH otvorio je po službenoj dužnosti predmet protiv Dalide Burzić na osnovu medijskih natpisa…

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH otvorila je predmet protiv bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, a danas sudije Suda BiH Dalide Burzić.

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH otvorio je po službenoj dužnosti predmet protiv Dalide Burzić na osnovu medijskih natpisa da se 11 tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo žalilo VSTS na njen rad.

– Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS BiH vas želi informisati da je, po službenoj dužnosti, registrovao predmet protiv Dalide Burzić, sudije Suda Bih, u vezi s navodima iz vašeg upita, a osnovom objava iz medija – rekli su iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS BiH.

Na pitanje da li je VSTS BiH proslijedio Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS BiH žalbe koje su im dostavili kantonalni tužioci, iz Kancelarije disciplinskog tužioca odgovorili su da je prigovori tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo koji su pristigli u VSTS BiH po redovnoj proceduri upućeni Stalnoj komisiji za učinkovitost tužilaštava na razmatranje.

Podsjećanja radi, sarajevski kantonalni tužioci Aida Bajrektarević, Aida Topalović, Amina Ruždić, Amra Mehmedić, Lejla Kurtanović, Nevena Aličehajić, Safet Hrapo, Samir Selimović, Sanin Bogunić, Senad Osmić i Šeila Heljić obratili su se 13. marta VSTS dosta ozbiljnim optužbama na rad tadašnjeg glavnog kantonalnog tužioca Dalide Burzić.
Oni su, između ostalog, naveli da je Burzićeva od njih tražila da mijenjaju pravne kvalifikacije određenih krivičnih djela, da se određene osobe ne hapse i slično.

Dalida Burzić je odlukom VSTS BiH od 14. februara 2019. godine imenovana za sudiju Suda BiH. Sve do preuzimanja funkcije u državnom pravosudnom organu Burzićeva je obavljala dužnost glavnog tužioca Tužilaštva KS.

Ovo nije prvi put da se Burzić susreće s disciplinskim predmetima. Krajem decembra 2018. godine Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS podnio je disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić, a koju je u februaru 2019. godine odbila Prvostepena disciplinska komisija.

(Klix)

Danas objavljeno

Evropu čeka novi talas virusa

M.

Osuđeno deset profesora srednje škole u Rudom

M.

Vučić: Neće nas bombardovati

M.

Ostavite komentar