Suđenje za ratni zločin nad Srbima - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Suđenje za ratni zločin nad Srbima

Na suđenju generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Kalinovika 1995. godine, danas će pred Sudom BiH biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je najavilo da će saslušati 47 svjedoka i četiri vještaka, te iznijeti iskaz preminulog svjedoka i obimnu materijalnu dokumentaciju.

Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je tokom granatiranja u maju i junu 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su Drekovića 5. decembra prošle godine u Sarajevu. Sud BiH potvrdio je optužnicu 21. januara ove godine.

(Agencije)

Danas objavljeno

Sastanak u Beču o obnovi nuklearnog sporazuma sa Iranom

M.

Ugašen požar u fabrici „Sloboda“, evakuisano desetak porodica

M.

Danas su Duhovi, praznik Svete Trojice

M.

Ostavite komentar