Sudbina studenata zavisiće od vještačke inteligencije - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Sudbina studenata zavisiće od vještačke inteligencije

U Rusiji će ubuduće status studenata zavisiti od sistema vještačke inteligencije, saopštio je direktor Centra EDCrunch University pri Nacionalnom istraživačkom tehnološkom univerzitetu MISIS u Rusiji, Nurlan Kijasov.

Prema njegovim riječima, na osnovu podataka koji će biti dobijeni digitalnim praćenjem studenta, sistem će ocjenjivati njihov rad, aktivnost na predavanjima, društveni život i ponašanje.

Nakon analiziranja dobijenih informacija rukovodstvo univerziteta će odlučivati kako da postupa sa studentom — da ga nagradi ili podstakne na rad, posavjetuje da pohađa dodatne kurseve, da ga aktivnije provjerava na predavanjima, upozori na neprimjereno ponašanje ili da ga izbaci sa fakulteta.

Kako je istakao Kijasov, uz pomoć vještačke inteligencije eliminisaće se pristrasnost nastavnika.

Sistem će se testirati na nekoliko odabranih univerziteta, a očekuje se da će njegova primjena početi već ove godine. Do 2021. godine će se na pojedinim univerzitetima primjenjivati eksperimentalni prototipi.

Kijasov tvrdi da preporuke vještačke inteligencije neće biti obavezujuće, a konačnu odluku o sudbini studenta donosiće dekanat.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, prošle godine je sa univerziteta u Rusiji izbačeno 16,8 odsto studenata. Stručnjaci smatraju da će uvođenje veštačke inteligencije smanjiti taj pokazatelj na deset odsto.

Danas objavljeno

Možda je Windows 10X otkazan, ali stiže Windows 10 “Sun Valley”

Vanja A

Leica traži novog partnera za pametne telefone, pogledi uprti u Xiaomi i Honor

Vanja A

AMD 4700S desktop kit za računare otkriven, 16GB GDDR6 memorije

Vanja A

Ostavite komentar