Sudan: Proglašeno vanredno stanje, raspuštena vlada - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sudan: Proglašeno vanredno stanje, raspuštena vlada

Predsedavajući vladajućeg Suvjerenog savjeta u Sudanu general Abdel-Fatah Burhan proglasio je danas vanredno stanje u zemlji i raspustio prelazni Suvjereni savjet i vladu, nekoliko sati nakon što su njegove snage uhapsile premijera Abdala Hamdoka i druge vladine zvaničnike.

Burhan je najavio da će izbori u Sudanu biti održani u julu 2023. godine, a da će do tada na čelu zemlje biti nova tehnička vlada.

On je, obraćajući se putem televizije, saopštio da raspušta vladajući Suvjereni savet, kao i vladu predvođenu Hamdokom.

Burhan je rekao da su sukobi među političkim frakcijama podstakli vojsku da interveniše u zemlji, prenosi AP.

Naveo je i da je privremeno obustavljen rad radne grupe za borbu protiv korupcije, dodaje Rojters.

Najmanje 12 ljudi je povrijeđeno u sukobima koji su danas izbili između sudanskih vojnika i građana koji protestuju protiv vojnog puča, koji su pokušali da se približe zgradi generalštaba u Kartumu, saopštio je ranije ljekarski komitet na svojoj Fejsbuk stranici.

Demonstranti su prethodno prošli barikade i ušli u ulicu koja okružuje sjedište vojske u Kartumu, prenijela je televizija Al-DŽazira.

Sudanski premijer Abdala Hamdok premješten je na nepoznatu lokaciju nakon što je odbio da izda saopštenje u znak podrške vojnom udaru u toj zemlji, navelo je sudansko Ministarstvo informisanja.

Vojska je uhapsila većinu članova sudanske vlade i veliki broj lidera provladinih stranaka, izjavila su tri izvora.

Sudan bi sada trebalo da je u periodu tranzicije u kojoj civili i vojni lideri vladaju zemljom preko zajedničkog tijela, kolektivnog šefa države, poznatog kao Suvjereni savjet, ali su ove dvije grupe javno u sukobu.

Danas objavljeno

Snažan zemljotres kod obala Japana

M.

Vučić na poziv Bajdena učestvuje na Samitu

M.

“Meteorološka bomba”; pogodilo ih najveće nevrijeme u poslednjih 50 godina

M.

Ostavite komentar