Sud utvrdio: Karganovićeve izjave imale za cilj klevetu! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sud utvrdio: Karganovićeve izjave imale za cilj klevetu!

Transparensi Interenešenel BiH, magazin Buka te Helsinški parlament Banjaluka dobili su sudski spor protiv Stefana Karganovića, bivšeg direktora „istorijskog projekta Srebrenica”, koji je sastavio listu navodnih rušilaca RS i to javno iznio u knjizi „Rušenje Republike Srpske – teorija i tehnologija prevrata”.

U knjizi se nalazi lista za koju se tvrdi da predstavlja strukturu „lažnih nevladinih organizacija koje su u pripravnosti i čekaju na mig inostranih naredbodavaca kako bi se uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka”.

Osnovni sud u Banjaluci je zaključio da je sporna lista imala za cilj da okleveta nevladine organizacije, medije i pojedince.

“Sada je jasno da je sve što je Stefan Karganović iznio u svojoj knjizi o navodnim rušiocima RS netačno i laž” – poručuje Uglješa Vuković iz Transparensi Internešenela.

“I dalje ostaje sporno to što vladajući SNSD i dalje podržava njegov rad samim tim što na svojoj zvaničnoj stranici i dalje ima spornu knjigu u publikacijama” – poručuje Aleksandar Trifunović, urednik magazina Buka.

“Očekujemo izvinjenje od svih, a najviše od SNSD-a” – poručuje Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta Banjaluka.

Odgovornom je proglašena i izdavačka kuća Besjeda i njen glavni i odgovorni urednik Nenad Novaković, koji su prije nešto manje od šest godina izdali Karganovićevu knjigu.

Iz opozicije poručuju da je Stefan Karganović proizvod SNSD-a.

“Ovdje se postavlja i pitanje političke odgovornosti, s obzirom na to da je Karganović samo jedan u nizu proizvoda SNSD – a”, kaže Branislav Borenović.

I dok SNSD na svojoj zvaničnoj stranici i dalje promoviše njegovu knjigu Rušenje RS, Stefan Karganović je u bjekstvu, nakon što mu je Osnovni sud u Banjaluci odredio pritvor i raspisao potjernicu za njim zbog poreske utaje od preko 100.000 maraka.

Nevladina organizacija, na čijem je čelu bio od 2008. do 2014. godine, dobila je od vlasti RS oko dva miliona maraka, a zbog nezakonitog trošenja i utaje poreza MUP Srpske je protiv njega podnio izvještaj Tužilaštvu još prije 4 godine.

Bez obzira na to, Karganović je i dalje na slobodi, a u avgustu 2018. u Beogradu se pojavio na predstavljanju svoje nove knjige. Slične konstrukcije o „rušiocima Republike Srpske” nastavio je i dalje da iznosi, pripisujući istu optužbu na kraju i grupi Pravda za Davida.

BN TV

Danas objavljeno

Stoltenberg se neplanirano obraća

M.

Orban: Brisel lagao građane EU u vezi sa sankcijama Rusiji

M.

Uzajamne optužbe za granatiranje kolone civila u Zaporožju

M.

1 Komentar

racic 3 Marta, 2020 at 10:32 pm

Najveći problem Republike Srpske su pohlepni licemjerni nemoralni egoistični političari
i državni službenici povezani sa pohlepnim biznismenima
kojima državne funkcije služe isključivo kao resurs za privatni biznis
a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadžbini
posmatraju samo kao kolateralnu štetu.
Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom,
Otadžbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je bahato iskorištavaju.
Pomozimo Otadžbini. Ko će ako nećemo mi ? Kada ako ne sada ?
Samo Istina nas može osloboditi.
Podignimo pognute glave, pokažimo dostojanstvo.
U slavu naših časnih Predaka i za dobrobit naših Potomaka recimo NE nepravdi.

Odgovori

Ostavite komentar