Sud u Hagu pozvao žrtve: Javite se - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sud u Hagu pozvao žrtve: Javite se

Sud za zločine OVK u Hagu pozvao žrtve krivičnih dela koja se pominju u optužnicama protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija da se jave.

Sud je u saopštenju naveo da žrtve mogu da se prijave da učestvuju u procesu ukoliko mogu da pokažu da su pretrpele štetu, uključujući fizičku, duševnu ili materijalnu, kao direktan rezultat krivičnih dela iz potvrđene optužnice.

“Glas žrtava je neophodan radi ostvarivanja pravde. Posredstvom svog zastupnika, žrtve koje učestvuju u postupku mogu da ostvare prava koja su im data prema našim merodavnim propisima i da se postaraju da se njihov glas čuje pred nadležnim sudijama”, reka je predsednica Ekaterina Trendafilova.

Govoreći o važnosti učešća žrtava tužilac Džek Smit je rekao da su krivična dela u optužnici teška i da se u staranju o tome da se pravda zadovolji, ne sme izgubiti iz vida patnju žrtava.

“Učešće u postupku može žrtvama uliti snagu i obezbediti da se čuje njihov glas”, rekao je tužilac Smit.

Sekretar Fidelma Donlon rekla je da je Služba za učešće žrtava spremna da na svaki način pomogne u procesu prijavljivanja žrtava.

Kancelarija specijalizovanog tužioca 24. aprila poslala je Sudu za zločine OVK u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na razmatranje, kojom se Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje, a sud je potvrdio 26. oktobra.

Danas objavljeno

Hiljade ljudi u Šapcu – Građani izašli na ulice

M.

Snijeg izazvao velike probleme na putevima u BiH: Ima i obustava saobraćaja

M.

Radna večera u rezidenciji šefa Delegacije EU; Prisustvuju Dodik, Čović i Izetbegović

M.

Ostavite komentar