10. Januara 2022.

Đoković pobijedio australijske vlasti; Odbijen zahtjev za ukidanje vize i deportaciju

Big Portal

Đokovićevi predstavnici iznijeli su žalbu na odluku Vlade, argumentovano je odbranili i potvrdili da je Novak imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće, zbog čega je sudija Entoni Keli presudio u njegovu korist.

Borba svjetskog “broja 1” sa australijskim vlastima još nije gotova, ali je napravljen veliki korak ka nastupu na predstojećem Australijan openu.

Sudija Entoni Keli donio je odluku jer nisu postojali razlozi da Đokoviću bude ukinuta viza i zatražena deportacija.

Dat je rok od 30 minuta da se Novak pusti iz pritvora u migrantskom hotelu i da mu se vrate sve stvari.

Borba Đokovića i australijskih vlasti još nije gotova jer postoji mogućnost da ministar za emigraciju Aleks Hok iskoristi ličnu poziciju da ukine vizu Novaku. Tužilaštvo je istaklo da će ministar razmisliti o tom potezu, a ukoliko se dogodi, srpski teniser dobio bi zabranu dolaska u Australiju na tri godine.

Saslušanje je kasnilo više of pola sata, a obilježili su ga tehnički problemi i konstantni prekidi prenosa.

Prvi su riječ imali Đokovićevi predstavnici, odnosno advokat Nikolas Vud, koji je prvo optužio predstavnika Vlade za “potpuni nedostatak dokaza” u delu obavještenja u kojem je morao da objasni zbog čega postoje razlozi za ukidanje vize.

https://twitter.com/paulsakkal/status/1480428845392039936

Vud je naveo da je Novak prilikom ukrcavanja u avion u Dubaiju iznio da ima kontraindikacije i da ima pravo da traži medicinsko izuzeće. Po zakonu o biološkoj bezbjednosti svako od putnika mora da se izjasni da li je vakcinisan, nevakcinisan ili medicinski kontraindikovan. Takođe, ne mora da dostavi dokaze, ali Vud je istakao da je Đoković to svakako učinio.

Pravni tim srpskog tenisera potvrdio je da je Đoković kompletnu potrebnu dokumentaciju dostavio i prije nego što je sjeo u avion, nakon čega je raspravljano o putnoj dokumentaciji, koju je popunio njegov agent.

Tada se dogodio jedan od najvažnijih trenutaka na suđenju, pošto je sudija Entoni Keli postavio pitanje zašto taj dokument nije prihvatio delegat koji je doieo odluku o ukidanju vize.

  • Profesor i eminentni lekar su odobrili podnosiocu zahteva medicinsko izuzeće. Štaviše, to medicinsko izuzeće odvojeno je dala i dodatna nezavisna ekspertska komisija koju je osnovala vlada Viktorije i taj dokument je bio u rukama delegata. Ono što me uznemiruje je trenutak kada se pitam: “Šta je ovaj čovjek više mogao da uradi?” – rekao je sudija Keli.

Na red je došla tema vakcinacije srpskog tenisera, nakon čega i rasprava o tome kako su delegati graničnih snaga postupali sa Novakom tokom cijelonoćnog ispitivanja na aerodromu Tulamarin. Usmenom izlaganju pridodat je i transkript dešavanja u kojem je opisano uznemiravanje svjetskog “broja 1”.

Kada je Đokovićev pravni tim završio, na red je došao tužilac Kristofer Tran koji je, uprkos određenoj satnici, tražio riječ prije pauze.

On je argumentovao slučaj Vlade kroz tumačenje pravnih principa, za razliku od argumenata na osnovu činjenica, pa istakao da ne postoje dokazi da su službenici granične policije vršili pritisak na Đokovića.

Nastavak suđenja poslije pauze kasnio je dodatnih pola sata, a kada se očekivalo da počne, tužilac Tran je zatražio dodatno vrijeme, poslije čega je sudija produžio boravak Đokoviću u Australiji do 20.00 po lokalnom, odnosno 10 časova po srednjoevropskom vremenu.

Kada su se stvorili uslovi da se suđenje nastavi, do toga nije došlo, pošto je sudija Keli presudio u korist srpskog asa.

On je pročitao da je došlo do sporazuma i da su obje strane obavještene o zaključku, kao i da je razlog kašnjenja bio upravo proces sporazuma.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare