Sud potvrdio optužnicu protiv Fikreta Abdića - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sud potvrdio optužnicu protiv Fikreta Abdića

Kantonalni sud u Bihaću u cijelosti je potvrdio sve tačke optužnice koju je Kantonalno tužilaštvo USK podiglo protiv Fikreta Abdića, načelnika Velike Kladuše, koji se tereti za nekoliko krivičnih djela, među kojima je i zloupotreba položaja.

Optužnicom su obuhvaćeni i Sulejman Silić, Fikret Pajazetović, Selim Kajtezović, Hašim Grahović, Sanja Silić i Fatma Galijašević, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Optuženima se stavlja na teret da su počinili više produženih krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivično djelo povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Abdiću, kao načelniku opštine Velika Kladuša, na teret se stavlja niz produženih krivičnih djela.

“Abdić je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja koja se ogledaju u nezakonitom provođenju postupaka javnih nabavki i favorizovanju jednog ponuđača, tačnije biroa SENNSA iz Velike Kladuše.

Zatim u nezakonitim unapređenjima državnih službenika, pribavljanju imovinske koristi optuženom Sulejmanu Siliću kao tadašnjem rukovodiocu svih službi, pa do najtežeg oblika zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koji se sastoji u tome da je, koristeći svoj službeni položaj i politički utjecaj, nezakonito i protuustavno donosio opštinski budžet VelikeKladuše za 2019. i 2020. godinu, a sve s ciljem da se za Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara ‘Agrokomerca’ i za Opštu kladušku zadrugu nezakonito izvlači, tj. dodjeljuje novac iz budžeta, a u kojim udruženjima je upravo optuženi Fikret Abdić činio upravljačku strukturu i imao odlučujući utjecaj”, navodi se u optužnici.

Kada su u pitanju ostali optuženi, njima se na teret stavlja da su formalno rukovodili biroom SENSSA u Velikoj Kladuši, koji je imao monopol u izradi dokumentacije za pribavljanje urbanističkih i građevinskih dozvola u opštini Velika Kladuša, a kojim je de facto upravljao optuženi Sulejman Silić.

Fikret Abdić je na lokalnim izborima u novembru prošle godine ponovo izabran za načelnika opštine Velika Kladuša. Abdić je prije toga proveo nekoliko mjeseci u pritvoru, a pušten je u oktobru nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH uvažio njegovu žalbu na produžavanje pritvora te mu je Kantonalnu sud u Bihaću pritvor i ukinuo.

(Agencije)

Danas objavljeno

Talibani traže pomoć: Obratio se vođa

V.R.

Švajcarsko “da” kovid propusnicama

V.R.

Islamska država ponovo napala

V.R.

Ostavite komentar