Sud odlučuje o zakonu kojim se odbacuje Inckov zakon - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sud odlučuje o zakonu kojim se odbacuje Inckov zakon

Na sjednici Zajedničke komisije NSRS-a i Vijeća naroda za usaglašavanje zakona, danas nisu usaglašeni akti koji su razmatrani u vezi s odlukama o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda i uloženim amandmanima Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS.

Članovi komisije NSRS i Vijeća naroda nisu usaglasili akte o Odluci o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika i Zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS (Inzkov zakon).

Budući da na sjednici nije postignuta saglasnost u pogledu razmatranih zakona i odluka, akti su proslijeđeni Ustavnom sudu Republike Srpske – Vijeću za zaštitu vitalnog interesa radi donošenja konačne odluke u skladu sa članom 70. Ustava RS dopunjenog Amandmanom LXXXII, saopšteno je iz Vijeća naroda RS.

Današnju sjednicu je zakazala predsjedavajuća Vijeća naroda RS Nada Tešanović, jer to vijeće u utorak, 17. avgusta, nije postiglo saglasnost.

Narodna skupštine Republike Srpske je na posebnoj sjednici 30. jula po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda uložio je veto na te odluke.

Podsjećanja radi, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

(FENA)

Danas objavljeno

Usvojena odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija BiH

M.

Skandal: Zastava tzv. OVK na ambasadi Srbije

M.

Reuters: EU više ne može da garantuje sigurno članstvo balkanskim državama

M.

Ostavite komentar