Sud odbio brisanje zaloga Pavgorda na imovinu Fabrike glinice Birač - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sud odbio brisanje zaloga Pavgorda na imovinu Fabrike glinice Birač

– Okružni privredni sud u Bijeljini odbio je zahtjev Fabrike glinice „Birač“ za brisanje zaloga koje na imovini fabrike, odnosno njenim kćerkama firmama „Alumini“ i „Mehanici“ ima fočanski „Pavgord“.

Ovaj zahtjev „Birač“ je zasnivao na presudi Okružnog privrednog suda BiH iz aprila 2017. godine kojom je odbijena tužba Ukio banke za utvrđivanje osnovanosti 155 miliona KM potraživanja od FG „Birač“ i založnih prava koje ima u povezanim firma FG.

S obzirom na to da su sudovi odbili tužbu te da je presuda pravosnažna, „Birač“ je podnio zahtjev da se brišu zaloge koje na udjelima u kćerkama firmama FG „Birača“ – „Alumini“ i „Mehanici“ ima „Pavgord“, koji je ranije kupio potraživanja Ukio banke od FG.

„Odbija se prijedlog FG „Birač“ u stečaju za donošenje rješenja kojim se briše upisana zaloga na udjelima u društvima ’Alumina’ i ’Mehanika’“, navedeno je u rješenju suda od 8. maja.

U obrazloženju rješenja sud je naveo da je presudom iz 2017. godine odlučeno da Ukio banka nema status razlučnog povjerioca FG „Birač“, ali da to ne može biti osnov za brisanje ili izmjenu registracije u registru zaloga u kojem je „Pavgord“ upisan kao založni povjerilac.

“Odredbom Okvirnog zakona o zalozima taksativno su nabrojani razlozi iz kojih se može podnijeti pismeni zahtjev za izmjenu odnosno brisanje registracije, čiju je osnovanost, po ocjeni ovog suda, potrebno utvrditi ishodovanjem pravosnažnih sudskih odluka u odgovarajućim sudskim postupcima o čemu evidentno nije raspravljano presudom ovog suda“, navedeno je u obrazloženju.

„Pavgord“ je 2015. godine kupio 155 miliona KM potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač u stečaju, a ta potraživanja pokušava da naplati od njenih kćerki firmi – „Alumine“ i „Mehanike“.

Ukio banka je na osnovu kredita datih od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima koja su kao i “Alumina” poslovala u sastavu Fabrike glinice “Birač”, u kojoj je pokrenut stečaj, potraživala 155 miliona maraka, a taj dug “Pavgord” je ranije otkupio za 6,4 miliona evra. U međuvremenu je utvrđeno da potraživanja „Pavgorda“ iznose 122 miliona KM, a Osnovni sud u Zvorniku je nedavno donio rješenje kojim je Fabrika glinice “Birač” obavezana da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, a izvršenje ovog potraživanja sprovodi se preuzimanjem “Alumine”.

(Capital)

Danas objavljeno

Putin potpisao dekret o kontroli elektrane Zaporožje

M.

Vladajuća koalicija u Srpskoj protiv ponavljanja izbora

M.

CIK: Preuranjeni zahtjevi za prigovore

M.

Ostavite komentar