16. Aprila 2021.

Sud naredio mužu da bivšoj ženi isplati 60.000 evra za kućne poslove

Big Portal

Kućni poslovi odavno se ne smatraju dužnošću supruge, a pojavljuje se i sve više sudskih slučajeva u kojima domaćice od bivših supružnika traže odštetu i dobijaju je. Poslednji takav slučaj stiže iz Portugala.

Presudom, koja je doneta 14. januara, okončano je dugo suđenje u kojem se par bivših supružnika borio na raznim sudovima u Portugalu, prenosi Oditi central.

Žena je od bivšeg supruga tražila 240.000 evra za sve poslove koje je obavljala besplatno tokom njihovog braka, ali njena presuda je odbačena s navodima da nema pravo na finansijsku naknadu.

Foto: Shutterstock/Dragana Gordic

“Budući da rad proveden u kući nije zakonski potreban prema de fakto sindikatu, njegovo pružanje kao doprinos privredi predstavlja spontano ispunjavanje prirodne obaveze”, napisao je sudija u svojoj presudi.

Kućni poslovi imaju jasnu ekonomsku vrednost

Žena je podnela žalbu i sud je ovaj put presudio u njenu korist, ali njen bivši muž žalio se vrhovnom sudu. Tamo je presuđeno da kućni poslovi, “iako ostaju nevidljivi, imaju jasnu ekonomsku vrednost”.

Dokazano je da je u 30 godina braka supruga bila ta koja se brinula o kući i pripremala jela partneru. Sud je zaključio da je to dovelo do obogaćivanja supruga koji nije sudelovao u kućnim poslovima, jer mu je omogućeno da se okoristi rezultatima tih aktivnosti bez aktivnih troškova i doprinosa.

Sud je utvrdio finansijsku vrednost kućnih poslova koje je žena obavljala korišćenjem nacionalne minimalne plate kao kriterijuma, pomnoživši je sa 12 meseci, za 30 godina braka. Trećina iznosa oduzeta je zbog njenih troškova u tom razdoblju.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare