SUD BLOKIRAO ODLUKU TikTok ponovo izbjegao zabranu u SAD koja je trebala nastupiti u novembru - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

SUD BLOKIRAO ODLUKU TikTok ponovo izbjegao zabranu u SAD koja je trebala nastupiti u novembru

TikTok je ponovo uspio odgoditi zabranu aplikacije u Americi s obzirom da je savezni sudija u Pensilvaniji blokirao odluku administracije predsjednika Donalda Trampa.

Sudija je izdao preliminarnu zabranu niza odluka američkog Ministarstva trgovine o blokadi TikToka u SAD, a koja je trebala nastupiti 12. novembra. Ova zabrana bi značila da korisnicima u SAD više ne bi bila dostupna ažuriranja i isporuke sadržaja TikTok, što bi aplikaciju učinilo neupotrebljivom za američke korisnike.

TikTok je tužio Trampovu administraciju, ali današnja odluka Suda proistekla je ustvari iz druge tužbe, a koju potpisuju tri tvorca TikToka koji su zabrinuti za njihovu egzistenciju ukoliko dođe do zabrane aplikacije u SAD. Sudija se priklonio njihovom argumentu da videozapisi TikToka predstavljaju “informativni materijal” koji je zaštićen relevantnim zakonom, prenosi Klix.

– Kratki videozapisi koji se razmjenjuju na TikToku su izražajni i informativni, te izričito zaštićeni prema Međunarodnom zakonu o vanrednim ekonomskim moćima – napisao je sudija u svojoj odluci.

Podsjetimo da Trampova administracija smatra kako TikTok predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost jer je u vlasništvu kineske kompanije “ByteDance”, sa sjedištem u Pekingu. Vladini pravnici tvrde da bi podaci o američkim korisnicima aplikacije mogli završiti u rukama kineske vlade, što negiraju iz TikToka.

Danas objavljeno

Vodeća regionalna IT Security konferencija stiže u Srbiju

Zeljka

Meta testira funkcije koje bliže integrišu Facebook i Instagram

Zeljka

Tinejdžer uhapšen zbog sumnje da je hakovao GTA 6 i Uber

Zeljka

Ostavite komentar