Sud BiH odbio pritvor osumnjičenima za zločin nad Srbima, dobili mjere zabrane - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sud BiH odbio pritvor osumnjičenima za zločin nad Srbima, dobili mjere zabrane

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Neziru Aganu, Vahidu Alađuzu, Senadu Gadži i Sulji Hebibu, osumnjičenim za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Hrasnica, Butmir i Sokolović Kolonija, te im odredio mjere zabrane.

Četvorici osumnjičenih su zabranjena putovanja izvan BiH, kao i sastajanja ili kontaktiranje na bilo koji način, posredno ili neposredno, sa svjedocima navedenim u prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora od juče, kao i drugim potencijalnim svjedocima.

Zabranjeno je i približavanje svjedocima na udaljenost od 100 metara, kao i međusobno komuniciranje sa saizvršiocima i drugim saučesnicima u izvršenju predmetnog krivičnog djela, saopšteno je iz Suda BiH.

Nezir Agan, Vahid Alađuz, Senad Gadžo i Suljo Hebib, uhapšeni su u ponedjeljak, 6. decembra, u akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koja je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da su, prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni bili pripadnici Četvrte motorizovane brigade Armije RBiH te da su odgovorni za zločine počinjene nad više od 100 žrtava srpske nacionalnosti – za nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih povreda, što je na oštećene žrtve ostavilo trajne i teške posljedice.

Danas objavljeno

Bajden sa bine dozivao preminulu saradnicu: “Džeki, gdje si?”

M.

Plenković: Do nedjelje mogu biti nametnute izmjene Izbornog zakona BiH

M.

Rusija potpisala sporazum sa talibanima

Vanja A

Ostavite komentar