Sud BiH: Danas ročište generalu Savčiću - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sud BiH: Danas ročište generalu Savčiću

U Sudu BiH za danas je zakazano ročište u predmetu protiv predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomira Savčića na kojem bi trebalo da bude razmatran prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora zbog njegovih istupa u javnosti.

Advokat Miodrag Stojanović, branilac generala Savčića, smatra apsolutno neosnovanim prijedlog Tužilaštva BiH o određivanju pritvora njegovom branjeniku.

“Njamu nije zabranjeno da javno nastupa, njemu je zabranjeno da u javnim nastupima, kako to kaže rješenje, komentariše činjenicama koje se odnose na njegov krivični postupak. Nijedno od njegovih javnog nastupanja nije dovelo do kršenja navedenih mjera, nigdje nije govorio o svom predmetu. Govorio je generalno o pitanjima koja su mu postavljana o opštoj situaciji, izmjeni Кrivičnog zakona u pogledu negiranja genocida, o događanjima koje se odnose na Srebrenicu, a ne o svom konkretnom predmetu”, izjavio je Stojanović Srni.

Stojanović je rekao da je u petak, 6. avgusta, kao branilac optuženog generala, dobio poziv i prijedlog izjašnjenja Tužilaštva BiH na opravdanost produženja mjera zabrane koje Savčić ima.

On je podsjetio da su prema generalu Savčiću od ranije postojale mjere zabrane napuštanja BiH, sastajanja sa svjedocima u ovom predmetu i ono što je bilo najkarakterističnije – zabrana nastupanja u medijima u dijelu gdje ne smije komentarisati činjenice iz svog predmeta.

“Tužilaštvo je u izjašnjenju o redovnoj kontroli navedenih mjera zatražilo, tvrdeći da je general Savčić svojim istupima kršio ovu mjeru, da se prema njemu izrekne mjera pritvora. U tom smisilu zakazano je ročište”, naveo je Stojanović.

On je dodao da je u prilog tog prijedloga Tužilaštvo dostavilo one izjave i nastupe za koje smatraju da predstavljaju kršenje mjera, a one su date u različitim medijima.

“Nama ostaje da sprovedemo to ročište i da se izjasnimo u vezi sa tim njihovim prijedlogom”, pojasnio je Stojanović.

Ročište je zakazano za 11.00 časova.

(Srna)

Danas objavljeno

Kovid propusnice natjerale građane da izađu na ulice

M.

U Srbiji više od 6.100 novooboljelih, preminule 42 osobe

M.

Borbeni avioni Vojske Srbije nadlijetali Јarinje

M.

Ostavite komentar