Subotičanka pravi nakit od majčinog mlijeka - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Subotičanka pravi nakit od majčinog mlijeka

O blagodati majčinog mlijeka za novorođenče i značaju dojenja za majku i dijete se gotovo sve zna. Većini majki je to najljepši period u životu ali, kao i sve što je lijepo, prođe brzo.

Subotičanka Ibolja Marinković dosjetila se kako da trajno sačuva uspomenu na vrijeme kada se stvara neraskidiva veza između majke i bebe – u svom domu počela je da izrađuje unikatni nakit od majčinog mlijeka, piše Subotica.com.

Kod nas je to još uvijek novo, ali je u svijetu veoma popularno. Prsten, privezak, medaljon ili minđuše, mliječnobijeli poput najljepšeg bisera, zauvijek podsjećaju na najvažniji period u životu svake žene.

“Sve je počelo pre skoro godinu dana kada sam se porodila sa mlađim sinom. Nisam znala šta da radim sa pupčanikom, nije bilo smisla da ga sačuvam tek tako u fioci i onda sam na internetu videla da mogu da ga izlijem epoksilnom smola i da napravim razne oblike. Potom sam videla da mogu i kosu da stavim, a saznala sam da od majčinog mleka može da se napravi nakit i to od samo dva sastojka. Recept sam morala sama da nađem i dugo sam pokušavala da nađem tačnu razmeru”, priča Ibolja.

Nije lako raditi sa mlijekom, jer je kvarljivo, ali uz mnogo strpljenja i truda mogu da nastanu prelijepi komadi nakita.

“Tek kada sam počela, jedna divna žena mi je dala litru svog mleka jer je bebica bila alergična i tako sam učila. Oni koji žele nakit pošalju mi pet mililitara mleka i kada stigne do mene, sedam do deset dana je potrebno da napravim jedan komad. Ručno šmirglam, pa se polira i tek onda bude sjajan. Treba puno strpljenja, ali je u svaki utkano puno ljubavi. Njegova najveća specifičnost je majčino mleko koje nas uvek vraća na trenutak kada smo prvi put ugledali svoje dete”, objašnjava.

Dok je nedavno boravila u Londonu kod sestre koja se tek porodila, rodila se ideja da od majčinog mlijeka napravi i sapune.

“Dodala sam običan glicerin i tako napravila sapun. Testiram sad na koži i vidim da je jako dobar za ojed, ekceme… Potpuno je prirodan, za miris dodajem eterična ulja. Iako sam knjigovođa po struci, želela bih da mi to bude posao i da napravim kutak u kome će sve biti od majčinog mleka – kupke, sapuni, losioni… To još ne postoji kod nas, ali sigurna sam da bi bili dobri za kožu”, otkriva Ibolja dio svog hobija.

Danas objavljeno

Moćno izdanje slavne glumice u fokus ne stavlja raskošno poprsje, već…

Zeljka

“Zaboravili ste da sam i ja ljudsko biće, osjećam se poniženo”

Zeljka

Prvi put nakon 40 godina – ABBA na crvenom tepihu

Zeljka

Ostavite komentar