Stvorio je Mustang, ali i još jedno poznato ime - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Stvorio je Mustang, ali i još jedno poznato ime

LEE IACOCCA nas je napustio u 94. godini života, a iza sebe je ostavio bogato nasljeđe.

LEE IACOCCA nas je napustio u 94. godini života, a iza sebe je ostavio bogato nasljeđe.

Legenda autoindustrije rođena je kao Lido Anthony Iacocca u Allentownu u Pennsylvaniji 15. listopada 1924. godine u porodici talijanskih migranata. No nakon Drugog svjetskog rada, dok radi za Ford i putuje obalom, teško komunicira s klijentima, kako zbog za pisanje kompliciranog prezimena tako i zbog ne baš uobičajenog imena. Stoga je izabrao puno popularnije ime Lee.

Mustang nije jedini

U Fordu je vrhunac doživio 1970. godine kad je postao predsjednik tvrtke, ali će tamo ipak ostati upamćen kao glavna osoba zaslužna za projekt Mustanga. 1978. godine ipak dobiva otkaz od Henryja Forda te prelazi u Chrysler.

u Chrysleru brzo postaje predsjednik, ali u daleko nepovoljnijim uvjetima. Kompanija je bila na rubu propasti, a Lee ju je spasio. Osigurao joj je saveznu financijsku pomoć, a pomoću učinkovitijih i konkurentnijih proizvoda, kao što su tzv. automobili K koji su uključivali Dodge Aries i Plymouth Reliant, kompanija je ponovno postala profitabilna.

Dao je zeleno svjetlo projektu monovolumena, poznatijeg pod imenom Voyager, a 1992. godine odlazi u mirovinu. Koju godinu kasnije Chrysler je konačno dovoljno stabilan da se može uhvatiti u koštac s razvojem halo modela. Kreće stvaranje Vipera, supermoćnog sportaša po američkim mjerilima s V10 motorom čiji su temelji udareni još krajem 1980-ih.

Autor jakog slogana

Američki potrošači možda ga se najbolje sjećaju iz Chryslerovih reklama u kojima je rekao: “Ako možete pronaći bolji automobil, kupite ga.”

Od ove automobilske legende s punim poštovanjem oprostili su se i Chrysler i Ford.

Danas objavljeno

Kako se Dacia u krizi probila na vrh

Vanja A

Na elektrifikovane automobila se odnosila gotovo petina prodaje u trećem kvartalu u Evropi

Vanja A

Da li je ova Honda CR-X oldtajmer iz snova?

Vanja A

1 Komentar

Don Silvio 9 Jula, 2019 at 5:28 pm

Nisam ocekivao Hrvatski tekst na Bigu. Jasno mi je da kopirate jedni od drugi al mozemo li barem odrzati nas jezik pa promjeniti izraze tipa mirovina uvjet tvrtka ili je to tesko.

Odgovori

Ostavite komentar