Stvarni podaci zapravo 10 puta gori? U Vuhanu ne 50.000, već 500.000 - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Stvarni podaci zapravo 10 puta gori? U Vuhanu ne 50.000, već 500.000

Prema istraživanju, u Vuhanu je kovidom 19 verovatno bilo zaraženo gotovo pola miliona stanovnika, što je skoro 10 puta veći broj od zvaničnog.

Prema istraživanju kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Vuhanu je kovidom 19 verovatno bilo zaraženo gotovo pola miliona stanovnika, što je skoro 10 puta veći broj od zvaničnog

Naučnici su tokom studije analizirali 34.000 stanovnika Vuhana, izvornog epicentra pandemije, drugih gradova provincije Hubej; poput Pekinga, Šangaja te provincija Guangdong, Jiangsu, Sečuan i Liaoning kako bi procenili stopu zaraze kovid 19 na tim područjima.

Ustanovili su stopu prevalencije antitela na kovid 19 kod 4,43% građana Vuhana, metropole s 11 miliona ljudi. U tom je gradu do sada zvanično potvrđeno 50.354 slučajeva infekcije kovidom 19, ali serološki testovi pokazuju kako je koronavirusom verovatno bilo zaraženo blizu 500.000.

Stopa prevalencije izvan Vuhana bila je znatno niža, pokazala je studija. U drugim gradovima pokrajine Hubej, antitela na koronavirus su nađena kod samo 0,44% ispitanika, piše CNN. Nedostatak testova, opreme i medicinskog osoblja

Janžong Huang, viši saradnik u Veću za spoljne poslove, rekao je da studija pokazuje kako se tokom vrhunca pandemije u Vuhanu nisu prijavljivale sve infekcije; delom zbog tadašnjeg haosa u zdravstvu, ali delom i zbog nemogućnosti da se registruju asimptomatski slučajevi.

Tokom januara i februara, bolnice u Vuhanu su preplavili pacijenti s visokom temperaturom. No tada je bolnicama nedostajalo radne snage, pribora za testiranje i medicinskih sredstava za dijagnozu i lečenje. Stoga je mnogim pacijentima rečeno da odu kući u samoizolaciju. Neki od njih su zarazili druge članove porodice, dok su neki čak i preminuli kod kuće zbog posledica zaraze; i jedni i drugi nisu bili deo zvanične statistike.

Vuhan nije jedini grad koji je tiokom prvog talasa imao premali broj testiranja. U mnogim zdravstvenim sistemima drugih zemalja je zbog nedostatka kapaciteta i resursa zabeležena slična situacija.

Na primmer, istraživanje koje je sponzorisalo Ministarstvo zdravlja države Njujork, pokazalo je da je do kraja marta svaka sedma punoletna osoba u Njujorku imala kovid 19, što je takođe oko 10 puta više od nezvaničnih brojki. Naučnici su tokom druge studije iz avgusta utvrdili da antitijela na koronavirus ima više od 27% od 1.5 miliona testiranih stanovnika Njujorka.

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

Ostavite komentar