29. Oktobra 2021.

Stvari za koje smo mislili da su vječne i da imaju rok trajanja

Big Portal

Međutim, malo ljudi zna da i stvari koje kupujemo za svakodnevnu upotrebu imaju rok trajanja, poput ručnika, produžetka ili češlja.

Naravno, uvijek je isplativije koristiti stvari duže vrijeme, međutim, i njihova upotrebljivost vremenom počinje opadati, pa je dobro znati kada je vrijeme za njihovu zamjenu.

Zamijenite produžni kabel svake dvije godine

U principu, produžni kabel nema rok trajanja, ali kako stari, njegova radna snaga se smanjuje. Dakle, ako se ne možete sjetiti kada ste kupili produžni kabel, vjerovatno je vrijeme da ga zamijenite.

Osim toga, kratki spojevi ili varnice mogu dovesti do električnih požara, pa je najbolje zamijeniti produžne kabele najmanje dvije godine.

Kućne papuče

Ovaj komad obuće može postati pravi izvor bakterija i gljivica, ako se ne mijenja redovno. Od upotrebe u kupatilu do kuhinje, preko dnevnog boravka i spavaće sobe, a često se dešava da uletite u dvorište ili ispred zgrade, pogodni su za skupljanje prljavštine.

Čak i uz redovno pranje, dobra je ideja zamijeniti ih novom parom za šest mjeseci.

Brushalteri

Ako često nosite isti grudnjak, nemojte očekivati ​​da će trajati duže od šest mjeseci do godinu dana. Ako više ne pruža kvalitetnu podršku ili su mu korpe zgnječene, a trake pohabane, vrijeme je da ih zamijenite.

Začini

Većina začina kupljenih u prodavnicama ima rok trajanja na ambalaži. Ako se više ne vide, ili sami pravite začine, ili ih kupujete po mjeri, primijenite ove smjernice. Iako vam neće naštetiti, jer nisu kvarljive, izgubiće svoju aromu i svojstva.

Osušeno bilje može trajati od jedne do tri godine, a mljeveni začini u prahu od dvije do tri godine. Začini koji su cijeli, kao što su lovorov list, biber u zrnu i slično, ako se pravilno čuvaju, mogu trajati do četiri godine.

Prosječan rok trajanja parfema je 3 godine

Ako ste ljubitelj parfema i imate kolekciju, dobro je znati da većina brendova tvrdi da im je rok do tri godine.

Međutim, parfem možete koristiti i nakon tog perioda, sve dok ne promijeni miris. Parfemi se pokvare nakon određenog vremena, što možete razumjeti odmah, a ponekad tek nakon nanošenja na kožu.

Jastuk

Na jastuku ostaju tjelesne tečnosti, prljavština, mrtve ćelije kože, dlake, grinje, kao i razne mrlje, što je pogodno za stvaranje bakterija i alergena.

Ne zaboravite očistiti i oprati jastuke svakih šest mjeseci. Čak i ako se toga striktno pridržavate, dobro je zamijeniti jastuk svake godine do dva dana.

Drveni zavarivači

Drveni štednjaci vremenom pucaju, pa u tim pukotinama ostaju ostaci hrane. Osim toga, upijaju ulje, pa čak i ako ih marljivo čistite, velika je vjerovatnoća da će se na njima razmnožiti bakterije.

Dobar način da to učinite je da drvene alate potopite u kipuću vodu. Ako se u vodi pojave nečistoće, vrijeme je da ih bacite. Ili jednostavno ne morate čekati da se to dogodi, već ih zamijenite jednom godišnje.

Patike

Većina proizvođača tenisica kaže da ih treba zamijeniti sa 725 od 900 kilometara. Naravno, ako više volite da vježbate u teretani nego na otvorenom, to će trajati duže.

Općenito, kada osjetite da su patike postale neudobne, uzrokuju bol u stopalu, to je znak da je vrijeme za promjenu.

Peškiri

Ako ručnike operete nakon tri do četiri korištenja i okačite da se osuše, možda čak i na suncu, vjerovatno će vam dugo trajati. Zavisi i od kvaliteta peškira. Ali imajte na umu da, budući da njima obrišete svoje tijelo, oni brzo mogu postati skladište prljavštine.

Čak i uz dobro održavanje, peškire treba menjati svake tri godine.

Četke za kosu 

Kada češljate kosu, mrtve ćelije i ostaci raznih proizvoda se prenose na četku za kosu. Vremenom se to nakuplja i čini četke za kosu pune prljavštine.

Istrošenost čekinja također smanjuje njen vijek trajanja. Čišćenje kose od četke nakon svake upotrebe i pranje četke jednom sedmično može produžiti njen vijek trajanja.

Ali čak i tada, nova četka svakih šest mjeseci je dobra ideja kako biste održali svoje teme i kosu u najboljem mogućem stanju.

Sunđeri i lufe za tijelo

Toplo, vlažno i vlažno okruženje u kupatilu idealno je mjesto za razvoj bakterija i gljivica, a za njihovo nakupljanje posebno su pogodne lufe ili spužve za kupanje.

Zbog toga stručnjaci preporučuju da se lufe od prirodnih materijala mijenjaju svakog mjeseca, dok sintetičke mrežaste mogu trajati i do dva mjeseca.

Dječija auto sjedišta

Iako je djeci mnogo isplativije naslijediti ova sjedišta jedno od drugog, treba imati na umu da i ona imaju rok trajanja, koji je obično šest do deset godina.

Kacige 

Većina brendiranih kaciga ima pečat sa datumom isteka na unutrašnjoj strani. Ali ako je trošenje dovelo do toga da više ne možete vidjeti datum, zapamtite da većina šlemova traje tri do pet godina upotrebe. Isključujući bilo kakvu štetu, naravno.

Ako ste rijetko koristili kacigu, onda je dobro da je zamijenite nakon sedam godina, jer pjena i ljepilo iznutra počinju da se raspadaju, prenosi Telegraf .

Telegraf.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare