Prema naučnim predviđanjima će u sledećih 50 godina svaki treći čovek , tokom svog života, oboleti od raka, a više od 30 odsto slučajeva bolesti moglo bi se sprečiti usvajanjem zdravih životnih navika, izbegavanjem poroka, poput cigareta i alkohola, ali ,prvenstveno, izbegavanjem kancerogene hrane.
Šećer
MOŽDA VAS ZANIMA
- Hrvatima uskoro dostupni kućni kovid testovi; U Srbiji kažu – “samo za zdravstvene radnike”
- Dobre vesti iz Italije: Broj inficiranih pao za 80 odsto posle prve doze vakcine
- Zgrade u Srbiji osvetljene ljubičasto 16. maja u znak podrške osobama sa HAE
- Jedna vakcina dovoljna onima koji su preležali kovid 19
Naučnici ističu da konzumacija prevelikih količina šećera ne dovodi samo do gojaznosti i nastanka dijabetesa, već može aktivno oštetiti ćelije i povećati rizik od nastanka raka.
Nova istraživanja pokazuju da šećer može podstaći rast tumora u telu, jer rak koristi šećer kao “gorivo”.
“Hiperaktivna konzumacija šećera, ćelija karcinoma dovodi do začaranog ciklusa kontinuirane stimulacije razvoja i rasta karcinoma”, ističe Džoan Tevelin, belgijski molekularni biolog.
![](https://bigportal.ba/wp-content/uploads/2021/05/443459966086c46884ebc485021332_v4-big.jpg)
Procesuirana hrana
Svaka hrana koja dolazi u plastičnom pakovanju, industrijski je zatvorena i dizajnirana je da traje mesecima bez kvarenja, povećava rizik od nastanka raka.
Ovim namirnicama se kroz industrijsku proizvodnju tipično dodaju konzervansi, a najčešće je reč o štetnim nitratima, koji im povećaju rok trajanja. Ti aditivi se kroz godine akumuliraju u telu i mogu naneti štetu na nivou ćelija. Drugim rečima, mogu izazvati pojavu raka kod pojedinca.
![](https://bigportal.ba/wp-content/uploads/2021/05/12091740356086c468a01cd843277763_v4-big.jpg)
Pušenje
Iako se duvanska industrija trudila da to opovrgne, nema sumnje da duvanski dim sadrži najmanje 70 hemikalija koje su kancerogene. Nisu izloženi samo pušači, već i oni u njihovoj neposrednoj blizini – pasivni pušači koji su izloženi pušenju kod kuće ili na poslu i imaju od 20 do 30 odsto veći rizik od nastanka raka pluća.
Duvanski dim može uzrokovati rak pluća, ali i još 16 vrsta raka, poput raka debelog creva ili raka dojke. Procene upućuju na to da oni koji puše između 1 i 14 cigareta dnevno imaju osam puta veći rizik od umiranja od raka pluća u odnosu na nepušače. Kod onih koji puše 25 ili više cigareta na dan, taj rizik je veći čak 25 puta.
![](https://bigportal.ba/wp-content/uploads/2021/05/19585790416086c468b7ce6888960553_v4-big.jpg)
Sunčanje bez zaštite i solarijum
Ljudi koji su počeli da koriste solarijum pre 35-e godine života imaju 87 odsto veću verovatnoću od obolevanja od malignog melanoma u poređenju sa onima koji nikad nisu išli u solarijum. Sunce, takođe, šteti, a najopasnije su opekotine i to one nastale u ranijoj životnoj dobi, kažu naučnici.
![](https://bigportal.ba/wp-content/uploads/2021/05/10515322416086c468d2d52463281608_v4-big.jpg)
Toksične hemikalije na poslu
Neki ljudi rade s kancerogenim hemikalijama svakog dana, a studije pokazuju da su pod najvećim rizikom oni koji rade s aluminijumom, moleri, radnici koji rade na poslovima asfaltiranja, proizvođači gume, frizeri, kozmetički radnici koji rade gel na noktima.
Osim toga, studije otkrivaju da je, uopšteno, rad u noćnim smenama nešto što povećava rizik od nastanka raka, a uzrok toga je poremećaj cirkadijalnog ritma koji reguliše budnost i spavanje. To dovodi do hormonske neravnoteže u telu i povećava rizik hroničnih upala koje se mogu pretvoriti u rak.
![](https://bigportal.ba/wp-content/uploads/2021/05/14735473146086c468e9344557772287_v4-big.jpg)
Arsen
Prirodni sastojak Zemljine kore je, u svom vanorganskom obliku, izuzetno toksičan. Često se može pronaći u kontaminiranoj pitkoj vodi, poput, na primer, Bangladeša ili na sličnim mestima gde sistemi za navodnjavanje useva sadrže vodu s arsenom. Svetska zdravstvena organizacija kaže da najmanje 140 miliona ljudi u 50 zemalja pije vodu koja sadrži visok nivo arsena. Osim toga, arsen je jedan od najkancerogenijih sastojaka cigarete.
![](https://bigportal.ba/wp-content/uploads/2021/05/10711291756086c46919829263415873_v4-big.jpg)
Meso sa roštilja
Iako je hrana sa roštilja zaista ukusna, naučnici su otkrili da pripremanje mesa na taj način oslobađa karcinogen nazvan heterociklički aromatski amin, jer dolazi do promene hemijske i molekularne strukture mesa.
Podaci prikupljeni od 62.000 osoba u periodu od 9 godina, pokazuju da ispitanici koji su često konzumirali meso pečeno na roštilju ili na neki sličan način imaju 60 odsto veće šanse za rak pankreasa u odnosu na ispitanike koji su preferirali slabije pečeno meso ili ga uopšte nisu jeli. Osim toga, crveno meso pripremljeno na ovaj način redovnom konzumacijom povećava rizik od nastanka raka prostate.
![](https://bigportal.ba/wp-content/uploads/2021/05/2503611336086c46939988316198478_v4-big.jpg)
Ugalj
Rudari koji iskopavaju ugalj imaju veću stopu obolevanja od karcinoma pluća, bešike i želuca. Najopasniji su poslovi na gasifikaciji uglja i destilaciji kamenog uglja.
![](https://bigportal.ba/wp-content/uploads/2021/05/16029213606086c4694f19b983522784_v4-big.jpg)
Alkohol
Redovno konzumiranje alkohola u većim količinama može povećati rizik od razvoja nekoliko različitih vrsta raka, uključujući rak grla, jetre, dojke i debelog creva. Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, “rizik od razvoja raka povećava se s količinom alkohola koju osoba popije.”