17. Maja 2021.

Stvari koje svakodnevno upotrebljavamo, a izazivaju karcinom

Big Portal

Prema naučnim predviđanjima će u sledećih 50 godina svaki treći čovek , tokom svog života, oboleti od raka, a više od 30 odsto slučajeva bolesti moglo bi se sprečiti usvajanjem zdravih životnih navika, izbegavanjem poroka, poput cigareta i alkohola, ali ,prvenstveno, izbegavanjem kancerogene hrane.

Šećer

MOŽDA VAS ZANIMA

Naučnici ističu da konzumacija prevelikih količina šećera ne dovodi samo do gojaznosti i nastanka dijabetesa, već može aktivno oštetiti ćelije i povećati rizik od nastanka raka.

Nova istraživanja pokazuju da šećer može podstaći rast tumora u telu, jer rak koristi šećer kao “gorivo”.

“Hiperaktivna konzumacija šećera, ćelija karcinoma dovodi do začaranog ciklusa kontinuirane stimulacije razvoja i rasta karcinoma”, ističe Džoan Tevelin, belgijski molekularni biolog.

Procesuirana hrana

Svaka hrana koja dolazi u plastičnom pakovanju, industrijski je zatvorena i dizajnirana je da traje mesecima bez kvarenja, povećava rizik od nastanka raka.

Ovim namirnicama se kroz industrijsku proizvodnju tipično dodaju konzervansi, a najčešće je reč o štetnim nitratima, koji im povećaju rok trajanja. Ti aditivi se kroz godine akumuliraju u telu i mogu naneti štetu na nivou ćelija. Drugim rečima, mogu izazvati pojavu raka kod pojedinca.

Pušenje

Iako se duvanska industrija trudila da to opovrgne, nema sumnje da duvanski dim sadrži najmanje 70 hemikalija koje su kancerogene. Nisu izloženi samo pušači, već i oni u njihovoj neposrednoj blizini – pasivni pušači koji su izloženi pušenju kod kuće ili na poslu i imaju od 20 do 30 odsto veći rizik od nastanka raka pluća.

Duvanski dim može uzrokovati rak pluća, ali i još 16 vrsta raka, poput raka debelog creva ili raka dojke. Procene upućuju na to da oni koji puše između 1 i 14 cigareta dnevno imaju osam puta veći rizik od umiranja od raka pluća u odnosu na nepušače. Kod onih koji puše 25 ili više cigareta na dan, taj rizik je veći čak 25 puta.

Sunčanje bez zaštite i solarijum

Ljudi koji su počeli da koriste solarijum pre 35-e godine života imaju 87 odsto veću verovatnoću od obolevanja od malignog melanoma u poređenju sa onima koji nikad nisu išli u solarijum. Sunce, takođe, šteti, a najopasnije su opekotine i to one nastale u ranijoj životnoj dobi, kažu naučnici.

Toksične hemikalije na poslu

Neki ljudi rade s kancerogenim hemikalijama svakog dana, a studije pokazuju da su pod najvećim rizikom oni koji rade s aluminijumom, moleri, radnici koji rade na poslovima asfaltiranja, proizvođači gume, frizeri, kozmetički radnici koji rade gel na noktima.

Osim toga, studije otkrivaju da je, uopšteno, rad u noćnim smenama nešto što povećava rizik od nastanka raka, a uzrok toga je poremećaj cirkadijalnog ritma koji reguliše budnost i spavanje. To dovodi do hormonske neravnoteže u telu i povećava rizik hroničnih upala koje se mogu pretvoriti u rak.

Arsen

Prirodni sastojak Zemljine kore je, u svom vanorganskom obliku, izuzetno toksičan. Često se može pronaći u kontaminiranoj pitkoj vodi, poput, na primer, Bangladeša ili na sličnim mestima gde sistemi za navodnjavanje useva sadrže vodu s arsenom. Svetska zdravstvena organizacija kaže da najmanje 140 miliona ljudi u 50 zemalja pije vodu koja sadrži visok nivo arsena. Osim toga, arsen je jedan od najkancerogenijih sastojaka cigarete.

Meso sa roštilja

Iako je hrana sa roštilja zaista ukusna, naučnici su otkrili da pripremanje mesa na taj način oslobađa karcinogen nazvan heterociklički aromatski amin, jer dolazi do promene hemijske i molekularne strukture mesa.

Podaci prikupljeni od 62.000 osoba u periodu od 9 godina, pokazuju da ispitanici koji su često konzumirali meso pečeno na roštilju ili na neki sličan način imaju 60 odsto veće šanse za rak pankreasa u odnosu na ispitanike koji su preferirali slabije pečeno meso ili ga uopšte nisu jeli. Osim toga, crveno meso pripremljeno na ovaj način redovnom konzumacijom povećava rizik od nastanka raka prostate.

Ugalj

Rudari koji iskopavaju ugalj imaju veću stopu obolevanja od karcinoma pluća, bešike i želuca. Najopasniji su poslovi na gasifikaciji uglja i destilaciji kamenog uglja.

Alkohol

Redovno konzumiranje alkohola u većim količinama može povećati rizik od razvoja nekoliko različitih vrsta raka, uključujući rak grla, jetre, dojke i debelog creva. Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, “rizik od razvoja raka povećava se s količinom alkohola koju osoba popije.”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare